Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е непреклонен за присъствието на

...
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е непреклонен за присъствието на
Коментари Харесай

Кабинетът гори! Тагарев е ябълката на раздора, Борисов непреклонен за предложените министри

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е неотстъпчив за наличието на военния министър в оставка Тодор Тагарев в новия кабинет.
Без резултат завършиха понеделник вечерта следващите договаряния за сформиране на държавно управление сред ГЕРБ и ПП-ДБ, които продължиха повече от 4 часа в постройката на Народното събрание, оповестява Епицентър.Бг.
Не е ясно дали във вторник, преди Мария Габриел да отиде още веднъж при президента Радев в 12.00 часа, ще има нов кръг съвещания сред преговорните екипи. Тогава номинираната от ГЕРБ-СДС като претендент за министър председател ще застане пред президента с досието с първия мандат и окончателното решение.
Конфликтните точки сред ГЕРБ и ПП-ДБ остават някои имена от състава на държавното управление, които в понеделник изтекоха в медиите и за които от ПП-ДБ обявиха, че са „ неприемливи “ за тях.
В същото време Борисов остава неотстъпчив във връзка с претендентите за министри, които е предложил, както и за наличието на някои от провалените министри от кабинета на Николай Денков в новата управническа настройка.
Ябълката на раздора продължава да бъде министър Тодор Тагарев, който от ПП-ДБ не пускат да си върви, а пък Борисов не желае да го одобри в състава на новото държавно управление, ръководено от Мария Габриел.
„ Работата на министър Тагарев за мен се изчерпа – каквото и да напишат за него, той работата не я е приключил. Това е неработещ министър! ”, е безапелационната оценка на Борисов за министъра на защитата. Според него в секретното деловодство на МО има отчет за бездействията на Тодор Тагарев във връзка с решенията на Народното събрание за даване на военна помощ за Украйна.
Още на 8 септември 2023 година Борисов изиска оставката на Тагарев поради абсурда със съветника му в „ Пирогов “.„ Ако бях министър-председател, щях да махна министъра на защитата поради съветника. Съветникът щеше да си е отпътувал на мига “, сподели тогава Бойко Борисов.
Месец по-късно, на 6 октомври 2023-а Борисов още веднъж нападна Тодор Тагарев, този път поради договорката за машините „ Страйкър “. „ Слушах министър Тагарев и съм доста засегнат от това, което сподели той. Не му прави чест “, съобщи Борисов във връзка плана за Страйкърите.
На 28 февруари 2024 Борисов колкото да сдържа гнева си във връзка с военния министър и още веднъж непосредствено му изиска оставката – мотивът бе неизпратените БТР-и за Украйна „ Трябва да има промяна на министър ТодорТагарев при ротацията. Това е неработещ министър “, акцентира водачът на ГЕРБ и саркастично го осмя, тъй като идва лято, а той още не е изпратил „ ръкавиците с пет пръста “ за бойците в Украйна. „ Най-сетне в Министерския съвет влиза точка за ръкавици за Украйна – вълнени с 5 пръста. Вече за лятото, когато несъмнено в Украйна е по-хладно, министър Тагарев ще изпрати, уповавам се, до август ръкавиците. Защото БТР-ите и всичко останало, за което рапортувахме, че сме свършили огромна работа в поддръжката към Украйна, са си още в София ”, разгневи се Борисов.
Малко преди оставката на кабинета „ Денков “ с името на Тагарев гръмна голям скандал в МО. Обществената поръчка с престъпен привкус на стойност 400 милиона лв. за закупуването на 3D радари за отбранителния комплекс на България е предрешена в интерес на избран претендент, настояват източни от военното министерство. Сделката е обект на лобистки ползи, в центъра на които се спряга името на военния министър Тодор Тагарев. Обвиненията против него са за напън върху комисията поръчката от 400 млн. лв. да бъде извоювана от тъкмо избрана компания, без значение, че е в ущърб на България.
Отстраняването на Тагарев от изпълнителната власт желаят и от Движение за права и свободи, и от Българска социалистическа партия, и от “Възраждане ” и от Има Такъв Народ. Единствените, които го бранят, са от Политическа партия.
Другият спор към състава на кабинета е личността на здравния министър. Той се води за „ квота “ на ДСБ. Затова Атанас Атанасов предлага депутатката от ДСБ Катя Панева, която пък от Политическа партия изрично не одобряват. Според Николай Денков Панева няма качества и пълномощия за здравен министър. На противоположното мнение обаче е водачът на ДСБ е ген. Атанасов.
Професионалните пълномощия на Панева стигат до притежател на аптека.
Окончателното решение на ГЕРБ-СДС ще стане ясно през днешния ден до часове.
Трите опозиционни парламентарни обединения – „ Възраждане “, Българска социалистическа партия и „ ИТН “ – упорстват за предварителни избори.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР