Лидерът на ДПС иска да се изясни с двойно гражданство

...
Лидерът на ДПС иска да се изясни с двойно гражданство
Коментари Харесай

Скандал в президентството: Радев пита Карадайъ коя му е роди...

Лидерът на Движение за права и свободи желае да се обясни с двойно поданство ли е икономическият министър Кирил Петков

Скандал се развихри сред президентът Румен Радев и водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ по време на срещата им на " Дондуков 2 ", написа " ".

Изначалната повода бе тематиката за двойното поданство на икономическия министър Кирил Петков, която водачът на придвижването повдигна. Стигна се обаче до там президентът да го попита коя в действителност е неговата татковина.

Коя е вашата татковина майка?, попита обаче Радев.

Броени дни преди последните избори на 11 юли водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ и делегация от партията бяха на посещаване на турския президент Реджеп Ердоган. Срещата не бе отразена от български медии, само че думите на Карадайъ бяха преведени от текст в Анадалската организация, съгласно който той е нарекъл Турция своя майка татковина. По-късно, както Анадолската организация, по този начин и от Движение за права и свободи прецизираха, че думата в действителност е " прародина ".



В понеделник водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ напусна Консултативния съвет по национална сигурност при президента, тъй като на него участва икономическият министър Кирил Петков. Няколко дни по-рано стана ясно, че преди да стане министър, той е имал двойно поданство - българско и канадско. Петков изясни, че се отказал от него още през април, само че партии в Народното събрание, измежду които ГЕРБ и Движение за права и свободи, желаеха доказателство за това с претекста, че не е задоволително да бъде подадено заявление, а и Канада да удостовери, че той към този момент не е жител.

Имах един въпрос към министър Кирил Петков на база на изказванията му, че е подал отвод от непознато поданство, разяснява Карадайъ. Той изясни, че просто е желал министърът да изясни дали е подал отвод и дали към този момент е единствено български жител.

Разглеждахме финансови ограничения и това е разказано в дневния ред, настоя обаче президентът Румен Радев за тематиката на КСНС.

Що се касае до министъра, не мисля, че е доста удачно вие да повдигате тази тематика, тъй като въпросът да си жител значи да носиш България в цялото си сърце. И когато избухна абсурдът, незабавно се срещнах с господин Петков и го попитах: вие ще ми кажете ли коя е вашата татковина майка - България или Канада?, реферира Радев към изявлението на Карадайъ в Турция. В отговор Петков споделил, че България е неговата татковина.

Коя е вашата татковина?, попита Радев.

Да, моята татковина е България, отвърна Карадайъ. Но на база на исторически обстоятелства Турция се оказвала прародината му, изясни той.

Аз тъй като чух друго от ваше изявление, се надявам да сте откровен, прекъсна го Радев.

Затова сме доста чувствителни. Защото лицемерието в политиката е главен инструмент в последните години, настоя Карадайъ.

Какъв е казусът да се обясни един подобен скандал? Аз смятам, че колкото по-рано се обясни е по-добре, безапелационен бе водачът на Движение за права и свободи. Нарушаването на конституцията било голяма рецесия и нарушение на демокрацията.

Бих желал да имахте същото отношение, когато една друга партия нарушаваше законите и конституцията, настоя пък президентът.
Ще се веселя да видя тези думи в деяние, тъй като в някои от признатите закони в нарушаване на конституцията такава реакция не сме виждали, сподели Карадайъ.

Не мога да остана безразличен, когато президентът пита водача на Движение за права и свободи коя е неговата татковина майка. Същият въпрос може да се зададе на бесарабските българи. Всеки човек, всеки етнос има татковина по генезис, която се назовава прародина. Съжалявам, че тази лекция би трябвало да се чете тъкмо пред президента, намеси се и зам.-шефът на Движение за права и свободи Йордан Цонев.

По-рано Карадайъ акцентира пред президента, че придвижването е трансформирало позицията си от 45-ия парламент, че ще поддържа държавно управление на партиите от митинга. Няма да даваме безрезервна поддръжка, безапелационен бе той.

Държавният бюджет ще се разисква, където му е мястото - в Народното събрание, настоя още Карадайъ. Така той направи и отпратка към понеделнишкия съвещателен съвет за актуализацията на бюджета, който той напусна.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР