Лидерът на БСП Корнелия Нинова обвини управляващите в полицейщина и

...
Лидерът на БСП Корнелия Нинова обвини управляващите в полицейщина и
Коментари Харесай

Нинова: Полицаи във всяко село, а не след лидер на опозицията

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова упрекна ръководещите в полицейщина и опит за ограничение на дейността й като опозиционен политик. В Народното събрание тя описа, че вчерашните й срещи с поданици на Ямбол, Болярово и селата Малко и Голямо Шарково са били извършени под засилено наличие и контрол на униформени чиновници на реда.

Вчера, към 14:00 часа, с пресцентъра на „ Българска социалистическа партия за България “ обявихме, че ще посетя с. Малко Шарково, с. Голямо Шарково, гр. Болярово, с цел да се срещна със земеделските производители, чиито животни бяха убити поради подозрения за чума. А вечерта ще проведа открита среща с жителите на обл. Ямбол и на гр. Ямбол в града. Пристигайки в с. Малко Шарково, ме посрещна полицейски патрул и срещата ми се организира под тяхно наблюдаване. Пристигайки в с. Голямо Шарково, ме посрещна различен полицейски патрул и обстановката се повтори, сподели Корнелия Нинова.

Хората там бяха извънредно сюрпризирани, тъй като в никакъв случай не са виждали толкоз служители на реда на едно място, макар десетките сигнали за грабежи, нападения и обири от домовете им. За най-голяма изненада, срещата ми в къщата на баба Дора, която стана знак на митингите – самотната стара жена, която живее на края на селото,  също беше извършена под полицейско наблюдаване. Пред къщата на баба Дора имаше полицейски патрул.

Същата беше обстановката в Болярово, където ме чакаше полиция в центъра. В Ямбол, преди идването ми, полицията беше влезнала в залата на театъра и е разпитвала хората по кое време ще дойда, защо са там, защо е тази среща. В едно от обитаемоте места попитах служителите на реда, даже си разреших да се пошегувам – какво става, да не сме оповестили изключително състояние, та толкоз полиция е струпана, и получих следния отговор: „ Изпълняваме разпореждане от София “. Тук желая да поднеса уважението си към редовите чиновници на Министерство на вътрешните работи. Те си правят работата. На въпроса ми- какво е това разпореждане, отговорът беше: „ Да не Ви изпускаме от очи “.

Да напомня законите и Конституцията на страната. Подобно нещо може да се случи по силата на Закона за събранията, митингите и манифестациите, който задължава уредниците на събранието или митинга, в случай че желаят, да вземат нужните ограничения и да обезпечат полицейско наличие. Организаторите на тези срещи е Българска социалистическа партия и не сме поискали полиция. Това може да се случи на съображение на различен закон – Законът за локалното самоуправление и локалната администрация, където се споделя, че кметът може да изиска такова наличие, поради сигурността на мероприятието. Кметовете на обитаемоте места, в които бях, не са поискали такова наличие. Следователно, всичко това беше отвън рамките и нормите на закона.

Въпросите ми към премиера Борисов: кой, къде, в кой орган и на какво съображение е решил всички мои срещи през вчерашния ден да се организират под полицейско наблюдаване? Второ, всяко мое придвижване в страната, отсам нататък  ще се следи ли и управлява от органите на Министерство на вътрешните работи? Искам формален отговор от премиера Борисов, тъй като имам неофициална информация, че е решено това да бъде по този начин. Трето, господин Борисов, ние свободни хора, в свободна страна ли сме? Аз се усещам свободен човек, само че дали сме в свободна страна, под Ваше ръководство, към този момент се колебая. Четвърто, каква е задачата на тази организация, пита Корнелия Нинова.

Ако е да ме ограничите в дейностите и думите ми, сте се объркали и това няма по какъв начин да се получи. Ако е да респектирате хората да не идват на срещи с опозицията и да изричат свободно мнението, това е посягане върху съществени човешки конституционни и демократични права. Вече си позволихте да ходите по домовете, да пишете актове, да налагате санкции за изконното право на присъединяване в манифестации и митинги. Не излизайте с обясненията, че се грижите за моята сигурност, няма информация тя да е застрашена. Ходя свободно измежду хората, популярност Богу, усещам се добре там и нямам проблеми. Нямам потребност от това внимание на органите на Министерство на вътрешните работи. Насочете тези пари, тази сила там, където обещахте – служители на реда във всяко село, а не служители на реда след водач на опозицията, показва още водачът на Българска социалистическа партия.

Оценявам държанието на ръководещите като жестоко тъпчене на свободите и правата на жителите, като полицейщина, като финален опит да спасите властта си с напън, заплашване и наказване на инакомислещите български жители.
Скъпи българи, не се опасявайте. Никой, но никой, не може да ви отнеме правото, в границите на закона, да мислите, говорите и действате друго от властта и от режима „ Борисов “. Вие сте свободни хора. Дали ще живеем свободна страна, зависи от всеки от нас, споделя в умозаключение Корнелия Нинова.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР