Лидерът на босненските сърби Милорад Додик заяви, че сериозно обмисля

...
Лидерът на босненските сърби Милорад Додик заяви, че сериозно обмисля
Коментари Харесай

Лидерът на босненската Република Сръбска обмисля обявяването на независимост

Лидерът на босненските сърби Милорад Додик съобщи, че съществено обмисля оповестяването на самостоятелната сръбска република за самостоятелна от останалата част от Босна , в случай че не бъде решен разногласието по отношение на закона за собствеността, оповестява Ройтерс.

Твърдолинейният сръбски шовинизъм и проруската позиция на Додик породиха безпокойствие, че Босна може да се разпадне още веднъж по етнически линии, едно потомство след опустошителната война в някогашна Югославия.

Обмисляме най-сериозно да вземем решение за оповестяване на самостоятелност и обособяване на Република Сръбска, в случай че казусът със собствеността не бъде решен, разясни Додик.

Според конституцията националният парламент би трябвало да одобри закон за собствеността, който да е годен в цяла Босна, само че Додик, който е президент на Сръбската република, твърди, че това лишава сръбския район в Босна от правото върху неговата земя, реки и гори.

Сърбия, която беше съдружник на босненските сърби по време на войната, счита мирното съглашение, което постави завършек на войната в Босна, за решаващо за действието на страната. Ние постоянно ще поддържаме всичко, за което и трите конститутивни народа са съгласни, съобщи сръбският президент Александър Вучич.

Дейтънските мирни съглашения от 1995 година сложиха завършек на съвсем четири години война в Босна , в която починаха към 100 000, като раздели страната на две самостоятелни области, доминираната от сърбите Сръбска република и Федерацията, споделена от бошняци и хървати, свързани от едва централно държавно управление.

През 25-те си години на власт като президент или министър председател на района Додик работи за подсилване на автономията на Република Сръбска. Неговият районен парламент през декември одобри за повторно закон за недвижимата благосъстоятелност, който афишира Република Сръбска за единствен притежател на реки, гори и земеделска земя на нейна територия.

Върховният съд на Босна и Херцеговина два пъти анулира закона.
 Войната в Украйна спряла отделянето на босненските сърби от Босна
Войната в Украйна спряла отделянето на босненските сърби от Босна

През декември Народното събрание на самостоятелната сръбска република гласоподава да стартира работа по спиране
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР