Лидерът на беларуската опозиция Светлана Тихановска отново призова западните страни

...
Лидерът на беларуската опозиция Светлана Тихановска отново призова западните страни
Коментари Харесай

Опозицията отново призова Запада: Нужни са единни действия срещу Лукашенко

Лидерът на беларуската съпротива Светлана Тихановска още веднъж прикани западните страни и съдружниците им за взаимни дейности против управляващите в Минск. В същото време журналистът Роман Протасевич, задържан при отклоняването на аероплан от Беларус предишния месец, направи спорни изявления във видео, за което околните му са безапелационни, че е записано под напън.

Варшава е следващата столица, посетена от Светлана Тихановска - противник на Александър Лукашенко на изборите в Беларус през август предходната година. От обвиняванията за фалшификации към спечелилия следващ мандат държавен глава започнаха всеобщи митинги, а Тихановска отпътува за Литва поради боязън от правосъдно гонене. В емиграция тя продължава да приканва интернационалната общественост за сурови наказания против Беларус.

Натискът е по-ефективен, когато страните работят дружно и ние призоваваме Англия, Съединените щати, Европейския съюз, Украйна да работят взаимно, по този начин гласът им ще бъде по-силен.

Именно човек от обкръжението на Тихановска е съобщил с кой аероплан ще лети Роман Протасевич - това съобщи самият той в 90-минутно видео, излъчено по държавната беларуска телевизия. Основателят на опозиционния канал Nexta беше задържан на 23 май, откакто самолетът на " Райънеър " за Вилнюс, с който пътуваше, беше отклонен и партерен в Минск.

В изявлението 26-годишният Протасевич споделя, че и по-рано е изразявал мнение, че митингите в Беларус са безперспективни. Именно с тази си позиция той е ядосал опозицията. Признава, че е провел неразрешени митинги в Беларус предходната година и че към този момент изпитва почитание към президента Александър Лукашенко.

Журналистът споделя още, че е здрав и непринудено се е съгласил на изявлението. Не е бил гримиран, с цел да няма спекулации за възможни пострадвания по лицето му.

Накрая се просълзява и споделя, че се надява да се ожени и да има деца. Според фамилията на Протасевич и опозицията изявлението е взето под напън и е явна агитация.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР