Лидер на хаитянска банда предупреждава потенциална чуждестранна сила срещу всякакви злоупотреби

...
Влиятелен лидер на хаитянска банда предупреди всяка потенциална чуждестранна сила,
Коментари Харесай

Влиятелен лидер на хаитянска банда предупреди всяка потенциална чуждестранна сила, изпратена в Хаити, да не извършва нарушения на човешките права в карибската нация, обещавайки да „се бори срещу тях до последния ни дъх ”.

Джими „Барбекю“ Шеризие, лидер на алианса на бандите G9 Family and Allies, отправи предупреждението, тъй като ескалиращото насилие в столицата на Хаити, Порт-о-Пренс, поднови призивите тази седмица за разполагането на международна мисия за възстановяване на реда в страната.

Шеризиер каза в сряда, че хаитяните ще се надигнат, ако някоя международна сила повтори действията на предишни мироопазващи сили на ООН, включително извършване на сексуално насилие и свързване със смъртоносна епидемия от холера.

„Ще се борим срещу тях до последния си дъх“, каза той. „Това ще бъде битка на народа на Хаити за спасяване на достойнството на страната ни.“

През октомври де факто лидерът на Хаити, министър-председателят Ариел Хенри, призова международната общност да помогне за създаването на „специализирани въоръжени сили“, за да потуши нарастването на груповото насилие, което наруши ежедневието на милиони хаитяни.


Искането се радваше на подкрепата на Съединените щати и ООН, но разполагането беше в застой от месеци, тъй като нито една държава не се съгласи да ръководи такава мисия в Хаити.

Групите на гражданското общество също отхвърлиха перспективата за чуждестранна намеса, като казаха, че минали мисии са донесли повече вреда, отколкото полза, и вместо това призоваха страните да укрепят хаитянската полиция и да спрат потока от оръжия в страната.

Въпреки това, миналия месец Кения заяви, че е готова да ръководи „многонационални сили“ в Хаити – при условие че мисията получи мандат от Съвета за сигурност на ООН – за подпомагане на обучението и подпомагане на хаитянската полиция за „възстановяване на нормалното“.< /p>

Очаква се скоро кенийска делегация да пътува до Хаити, за да направи оценка на възможно разполагане.

Обещанието на Кения повдигна нови въпроси, тъй като групите за наблюдение изразиха тревога относно резултатите от спазването на правата на човека на полицията в Кения и предупредиха, че полицията може да изнесе злоупотребата си.

Кенийската полиция отдавна е обвинявана в убийства и изтезания, включително убиване на цивилни по време на полицейския час срещу COVID-19. Една местна група каза, че полицаи са застреляли смъртоносно повече от 30 души по време на протести през юли, всички те в най-бедните квартали на Кения.


Възможното разгръщане също беше посрещнато със скептицизъм сред хаитяните, но някои казаха, че смятат, че страната няма голям избор освен да приеме външна помощ.

„Никога няма да бъде по-добре [от предишните интервенции], но хората от Хаити нямат избор в този момент“, каза Флорънс Казимир, учител в начално училище, пред агенция Асошиейтед прес по-рано този месец.

Тя каза, че докато миналите международни намеси са нанесли щети на страната, техните злоупотреби не могат да се сравнят с бруталността на хаитянските банди, които отвличат нейните ученици и принуждават родителите да плащат солидни откупи. „Хората на Хаити не могат да се борят сами.“

Междувременно в сряда Шеризие, твърд противник на Хенри, каза, че би приветствал чужда сила, ако трябваше да арестува министър-председателя и други хора, които той описа като корумпирани политици.

„Ако чуждата сила дойде да помогне и осигури сигурност, така че животът да започне отначало, ние също ще аплодираме“, каза той.

Cherizier се представя като революционер, борещ се със система на неравенство и елитите, които я контролират.

„Ние се борим за друго общество – друго Хаити, което не е само за 5-те процента от хората, които държат цялото богатство, а ново Хаити, където всеки може да има храна и чиста вода, така че да може да има прилична къща да живеем, друго Хаити, където не трябва да напускаме страната“, каза той пред Ал Джазира в интервю, излъчено през октомври 2021 г.


Но той е санкциониран от САЩ, Канада, Обединеното кралство и ООН, като Съветът за сигурност на ООН казва, че „е участвал в действия, които заплашват мира, сигурността и стабилността на Хаити и е планирал, ръководил или извършил действия, които представляват сериозни нарушения на правата на човека”.

Бивш офицер от националната полиция на Хаити, Шеризие е свързан с нарушения на човешките права и смъртоносни атаки срещу цивилни според множество доклади на медии, международни наблюдатели и правозащитни групи.

Съюзът на бандата, който той ръководи, също блокира голям терминал за гориво в Порт-о-Пренс миналата година, което принуди болниците да намалят услугите и тласна страната към хуманитарна катастрофа.

Остава неясно кога ще бъде предложена резолюция в Съвета за сигурност на ООН за разглеждане на евентуална чуждестранна мисия в Хаити.

Държавният департамент на САЩ каза в края на юли, че ще представи подобно предложение заедно с Еквадор в близко бъдеще, но не е определена ясна дата.

Говорител на Държавния департамент каза тази седмица, че Вашингтон ще направи „значителни финансови вноски“ за многонационални сили в Хаити и ще участва в посещението на Кения в страната за оценка.

„Активно ангажираме международни партньори да допринесат с финансиране, оборудване, обучение и персонал и за това усилие и нашата надежда е – е, че след приключването на това пътуване ще бъде друга важна стъпка в напредъка“, каза Ведант Пател репортери.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР