Личният вагон на цар Борис III от „Корона експрес” и

...
Личният вагон на цар Борис III от „Корона експрес” и
Коментари Харесай

Царският вагон ще вози желаещите за 130-ата годишнина на БДЖ

Личният вагон на цар Борис III от „ Корона експрес” и най-големият салонен вагон от царския трен, теглени от именития парен локомотив № 16.27 ще са част от състава на ретровлак, с чието атракционно пътешестване „ БДЖ Пътнически превози” ще означи 130 години от основаването си.
Атракционното пътешестване ще е на 6 октомври по маршрут Горна Оряховица - Шумен – Варна.

Ретро влакът ще бъде формиран от пет вагона за настаняване на пасажерите. Всички пътуващи ще имат опция да прегледат особено прикачените вагони, като чиновници на БДЖ ще им опишат забавни обстоятелства по време на обиколката за всеки един от тях.

Парният локомотив № 16.27 е създаден през 1948 година в Австрия. Машината е възобновена в истинския си „ немскo/австрийски” тип като цветово решение, със снегоочистителен плуг, димоповдигащи щитове (крила) и други детайли. В Европа има непокътната за придвижване единствено още една машина от този вид, която се намира в Люксембург.

Първокласният вагон-салон, предопределен за пътуванията на цар Борис ІІІ, е създаден през 1938 година в Германия. Разполага със служебна кабина с 1 легло, 4 кабини с по 2 кревати, 2 кабини с две спални с по едно легло и общ хигиеничен възел, салон с 11 места (за срещи, заседания, хранене) и склад. Запазено е първокласното обзавеждане и достоверните ламперии и дамаски.

Вагон-ресторантът (най-големият салон от „ Корона експрес”) е създаден в Дряново през 1957 година по чертежи и градивни параметри на компанията „ Линке-Хофман Верке”-Германия. Има офис, салон с 24 места и салон с 16 места.

Билети за атракционното пътешестване могат да бъдат закупени от билетните каси и бюрата във всички гари в страната.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР