Личните лекари не са получили допълнителните 1000 лв., предвидени за

...
Личните лекари не са получили допълнителните 1000 лв., предвидени за
Коментари Харесай

Личните лекари все още не са получили обещаните допълнителни 1000 лeва за ноември

Личните лекари не са получили спомагателните 1000 лева, планувани за медици на първа линия в битка с ковид, разгласи доктор Николай Брънзалов, зам.-председател на Българския лекарски съюз.

"Те дори не попадат в спомагателните фактури, които трябваше бързо да отчетем към Здравната каса, те не съществуват в тези фактури и ние си получаваме сумите без тях. Това са суми, които трябваше да се получат от общопрактикуващите лекари още от 1 ноември. Има заделени суми единствено за ноември и декември, от 1 януари какво ще вършим? Няма ги и сумите, които би трябвало да получим за противогрипните ваксини, които сме поставили, както и разликата в таксите на пенсионерите ", сподели още Брънзалов пред БиТиВи.

"Отговорът на зам.-министъра на опазването на здравето Жени Начева беше, че ще има съвещание на Надзорния съвет на касата, където тези неща вероятно ще бъдат решени, само че не е ясно по кое време ще бъдат получени сумите ", посочи лекарят.

Той уточни, че има заделени 600 млн. лева, така наречен буфер за битка с епидемията и че персоналните лекари ще се опитат да реализират по-добри условия за труд. И добави, че досега системата се оправя с бюджета на Националната здравноосигурителна каса, който е гласуван в края на 2019 година за неепидемична конюнктура и в системата не са влизали свежи пари.

Брънзалов напомни, че Управителният съвет на БЛС е написал отворено писмо до премиера Бойко Борисов за среща, на която да се изяснят тези процеси.

"Не бих споделил, че задачата за електронните посоки е изпълнена на 100%. В частта "Издаване " съвсем няма компликации, само че за жалост противоположната връзка към момента не е осъществена от лабораториите – ние автоматизирано да получаваме резултати, нека до края на годината да стане факт ", означи той.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР