Лични данни на жители на сливенския квартал Надежда са били

...
Лични данни на жители на сливенския квартал Надежда са били
Коментари Харесай

Българите, източили 54 млн. лири на Острова, взели данни на хора от сливенския кв. Надежда

Лични данни на поданици на сливенския квартал " Надежда " са били употребявани от уличените във Англия като проведена незаконна група за измами в обществената система, удостовери представителят на Окръжната прокуратура в Сливен Ваня Белева.

Сливенската прокуратура и обвиняването във Англия работят взаимно по следствието на случая. То е стартирано от Специализираната прокуратура у нас. Сега казусът е трансфериран на прокуратурите в Сливен и Пловдив, изясни Белева пред Българска телеграфна агенция. Към момента е формирано досъдебно произвеждане за пране на пари. На този стадий не може да се каже какъв брой тъкмо са жителите на сливенския квартал, тъй като документите им са открити и конфискувани в Англия, уточни още тя.

Групата е работила сред октомври 2016 година и май 2021 година Арестите са осъществени на 5 май 2021 година През юни 2021 година " Юроджъст " стартира да сътрудничи по искане на Лондон и да координира активността с българските органи. В организацията са извършени две срещи за съгласуване на националните следствия и разискване на правното съдействие, в това число по какъв начин да се предадат на правораздавателните органи обвинените и по какъв начин да се възстановят откраднати средства.

Съвместната британско-българска група за следствието с поддръжката на " Юроджъст " е основана през януари 2022 година През нея са правени директни замени на доказателства, изключително на данни от банките. За петимата се допуска, че са от региона Сливен, тъй като за партнираща конструкция от българска страна " Юроджъст " показва точно Районната прокуратура в Сливен. 

Петима българи - три дами и двама мъже, от проведена незаконна група, бяха приети за отговорни във Англия по случай, избран от прокуратурата като най-голямата машинация в Англия и Уелс. Групата е източила 53,9 милиона лири посредством измами със обществени помощи.

Бандата от три дами и двама мъже: Гюнеш Али на 33 година, Галина Николова на 38 година, Стоян Стоянов на 27 година, Цветка Тодорова на 52 година и Патриция Панева на 26 година, - всички те българи, са предявили хиляди подправени искове към държавната работа за погашение на помощи " Юнивърсъл заем " за интервал от четири години и половина, оповестиха през вчерашния ден BBC и Sky News. Всеки от тях е признал в съда за откраднатите повече от £50 милиона, като са се признали за отговорни за извършване на машинация и за пране на пари.

Замесените в най-мащабната скица за точене на обществената система на Острова са добре познати измежду българите там. Един от тях - Гюнеш Али, се е подвизавал като Венци Делукса. Всички от незаконната група се движели с защита и скъпи коли.

Сред опарените от бизнеса на петимата, пробили обществената система на Англия, са и хиляди българи. Елена Михайлова е притежател на счетоводна адвокатска фирма от над 20 години в Лондон и познава част от ощетените, тъй като те първо отивали при нея. Всички желали едно - да аплайват и да получат пари от системата " Юнивърсъл заем ". Това е месечна помощ, която се отпуска на хора с ниски приходи. Голяма част от искащите българи обаче не разполагали с нужните документи. 

" Процедурата е следната - когато желаят да аплайват, би трябвало да подадат документи. Идват при мен - аз ревизирам тяхната обстановка, споделям им, че нямат право и оттова те отиваха при въпросната Галя и Али Гюнеш, по-известен като Венци Делукса. От тези хора знам след това, че са плащали по 5000 паунда, с цел да им бъдат издавани подправени документи и да могат да получават " Юнивърсъл заем ", описа пред БНТ Елена Михайлова.

Социалните заплащания на месец са 244 паунда за дете, за семейство с две-три деца сумата е до 2800 паунда, поема се и до 65 на 100 от наема. Веднъж дали по 5000 паунда, те получават обществените заплащания едвам до шестия месец, а по-късно парите потъват в джобовете на петимата. Разследващите са намерили куфари с пари, публикувано бе и видео, на което участниците подмятат солидно количество банкноти.

Иззета е и първокласната кола на Галина Николова. " Галя я познавам персонално. Тя и Венци Делукса, който е добре прочут тук, се движат с защита, със страхотни марки коли, с офиси в злато. Виждала съм хора с писма за по 30-40 000 паунда, които би трябвало да връщат ", описа още Михайлова. 

След разплитането на схемата на Острова 33-годишният Гюнеш Али се е върнал в България и е екстрадиран от българските управляващи назад във Великобритания през февруари предходната година. Първоначално Окръжният съд в Пловдив отхвърля да съобщи мъжа поради непълна информация.

" Информацията в самата заповед за арест е извънредно сбита и незадоволителна, с цел да бъде преценено дали тази информация дава отговор на законовите критерии ", изясни Галин Гавраилов, заместник-окръжен прокурор на Пловдив на 30 април 2022 г.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР