Либрето: Мишел Каре и Етиен Кормон Премиера: 30 септември 1863

...
Либрето: Мишел Каре и Етиен Кормон Премиера: 30 септември 1863
Коментари Харесай

Ловци на бисери, опера в три действия от Жорж Бизе

Либрето: Мишел Каре и Етиен Кормон

Премиера: 30 септември 1863 година в спектакъл „ Лирик ”, Париж

Действащи лица:
• Надир – ловджия (тенор)
• Зурга – ловджия на бисери (баритон)
• Нурабад – старейшина на селото и сановник (бас)
• Лейла – определена за нова жрица (сопрано)

Действието се развива на брега на Индийския океан, в селце на о. Цейлон.

Първо деяние
Ловците на бисери се веселят. Те би трябвало да изберат своя водач. Очакват и новата жрица, която ще постави обет за непорочие. Нейните молебствия са сигурна отбрана по време на лов на бисери. Изборът на водач пада върху Зурга – най-храбрият ловджия. Неочаквано се появява Надир, който от дълго време е напуснал родното място и се скита из джунглата. Със Зурга били неразделни другари. Любовта към Лейла обаче ги разделила. Заклели се да се откажат от нея, само че да запазят другарството. Откъм океана доближава лодка с новата жрица.
Лицето й е покрито с воал, само че когато произнася клетвата за непорочие, Надир познава Лейла по гласа. Тя влиза в храма на Брама, съпроводена от свита жреци. Надир на вятъра пробва да овладее огъня на пристрастеността, разгорял се с нова мощ. Той би трябвало да избира: или да се откаже от любовта, или да пристъпи клетвата към Зурга.

Второ деяние
Селцето на брега на океана е потънало в мрак. Ловците на бисери ще се върнат едвам на разсъмване. Върховният сановник Нурабад пита Лейла какво не й дава покой. Дали има сили да устои на клетвата… Девойката споделя за непознатия пътешественик, който избавила от преследвачите и макар мъченията не го издала. А била малко момиче. За признателност той й подарил чудна бисерна огърлица… Щом си потегля Нурабад, Лейла с боязън долавя любовната ария на Надир. Любов и боязън се борят в душата й. Ако ги заловят, ги чака гибел. Уви, нямат време да бягат. Жреците са непреклонни. Зурга пробва да се застъпи за приятеля си. Щом вижда Лейла обаче, гневът го заслепява. Надир два пъти не е удържал на думата. Нека умрат и двамата.

Трето деяние
Противоречиви усеща изтезават Зурга – за какво да умрат двама млади, които се обичат? Та нали това са обичаната жена и правилният другар от детинство? Зурга осъзнава, че ревността е повода да ги изостави. Идва Лейла и го моли да пощади Надир. Това още повече вбесява Зурга. Заповядва на жреците да не отсрочват наказването. Отчаяна Лейла смъква бисерната огърлица и умолява да я предадат на майка й. Зурга не има вяра на очите си - това е дребното момиче, избавило го от гибел. Кладата е разпалена. Всеки миг там ще застанат Лейла и Надир. Втрува се Зурга с вестта, че селото гори.
Всички хукват натам, а вождът освобождава двамата влюбени. Казва им, че преднамерено е запалил къщите. Скрит зад храстите, Нурабад вижда всичко.
Лейла и Надир изчезват в тъмнината, само че Зурга би трябвало да заеме мястото им на кладата.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР