Либерализацията на услугите и инфраструктурата на телекомите отвори пазара за

...
Либерализацията на услугите и инфраструктурата на телекомите отвори пазара за
Коментари Харесай

Мария Габриел: 5G мрежа в целия ЕС до края на 2020 г.


Либерализацията на услугите и инфраструктурата на телекомите отвори пазара за конкуренция, даде воля на позитивни пазарни сили във всички страни членки и даде образец за останалата част от света. Това накара операторите да работят по-ефективно, да влагат в нови технологии и да слагат потребителите в центъра на своите действия. Не на последно място, по този начин се стигна до огромно понижаване на цените, което е в интерес на потребителя. В резултат на това, европейския телекомуникационен бранш стана една от най-големите истории на триумфа на вътрешния пазар. Нито една от тези изгоди нямаше да се случи без националните регулатори на телекомите, какъвто е Комисията за контролиране на известията в България. Поздравявам целия екип на комисията за 20-годишния празник и за положителната работа, посредством която вършат вероятен осведомения избор на потребителите. Това съобщи комисарят по цифровата стопанска система и общество Мария Габриел при откриването на конференцията „ Комуникации, резултати, съгласуваност “, отдадена на 20-годишнината на Комисията за контролиране на известията.

Българският еврокомисар акцентира, че през последните години в България има едно от най-високите равнища на нахлуване на оптична кабелна мрежа в света. В този подтекст тя акцентира и на различен приоритет – достъпът на всички до интернет. «Наличието на висока съгласуваност е от решаващо значение за продължаващата цифрова промяна. Българските градове са измежду водачите в Европейски Съюз по ултрабързо широколентово покритие, което обгръща 74,6% от градовете ни. Забележете, при приблизително в Европейски Съюз 58%. Като цяло за България, възприемането на бърз широколентов интернет се усили доста до 39%. Това е над междинните равнища за Европейски Съюз от 33%», осведоми Мария Габриел.

Що се отнася до визията за европейско гигабитово общество, комисарят акцентира смисъла на Европейския кодекс за електронните известия, препоръчан от Европейската комисия и утвърден преди броени дни и от Европейския парламент. Този кодекс ще отбрани изгодите от либерализацията, в това число ще насърчи конкуренцията. В допълнение на това задачата на Кодекса е стимулиране на вложенията в мрежи с доста висок потенциал, гарантиране на по-високо равнище на правна сигурност и предвидимост за вложителите, по-добра отбрана на потребителите, без значение дали споделят посредством обичайни услуги като позвънявания и смс-и, или мрежови услуги като Skype, Whatsapp и така нататък

Комисар Мария Габриел обърна особено внимание и на още една изгода от новия Европейски кодекс за електронните известия. Той ще подтиква внедряването на 5G мрежи, като задачата е достъп до радиочестотния набор за 5G до края на 2020 година в Европейски Съюз, и ще даде на операторите предвидимост за най-малко 20 години при лицензирането на спектъра. «По отношение на 5G, задачите на Европейски Съюз са ясни и амбициозни. Искаме мрежата от ново потомство да бъде пусната във всички страни членки до края на 2020 година и да се усили разполагането на инфраструктура до 2025 година за реализиране на оптимално покритие. Искаме непрестанно 5G покритие по главните транспортни коридори и зони от висок социално-икономически интерес. Тези амбициозни цели за съгласуваност са в основата на проекта за деяние за 5G, утвърден от Европейската комисия през 2016 година, който страните членки поддържаха през юли 2017 година в Талин. Предлагаме в идната МФР да бъдат отделени 3 милиарда евро финансиране за 5G коридори посредством Механизма за свързване на Европа в допълнение към опциите, съществуващи по фондовете за районно развиване на Европейски Съюз. Трансграничният кулоар сред България, Гърция и Сърбия също може да се възползва», съобщи Мария Габриел.

Накрая българският еврокомисар поздрави Комисията за контролиране на известията за използването на положителни европейски практики, спазвайки правилата на бистрота, гласност, предвидимост и целенасоченост, като означи, че приносът на българския регулатор ще бъде не по-малко значим за постигането на амбициозните цели за съгласуваност и внедряване на 5G.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР