Лиъм Нийсън е живото доказателство, че никога не е късно

...
Лиъм Нийсън е живото доказателство, че никога не е късно
Коментари Харесай

Отново става "твърде лично" за Лиъм Нийсън

Лиъм Нийсън е живото доказателство, че в никакъв случай не е късно да се преквалифицираш. Номинацията " Оскар " за ролята на Оскар Шиндлер - спасителя на евреи, ирландската политическа драма в " Майкъл Колинс " и джедайските хватки в " Епизод 1 " не бяха задоволителни - в третата възраст той реши да става екшън воин. И съумя: в " бесонката " " Твърде персонално " 55-годишният артист се хвърли в безумен екшън за избавяне на щерка си. Той самият очаквал филмът на Пиер Морел да е просто нискобюджетен план за джобни, който излиза директно на DVD (имаше и такива работи преди стрийминг епохата), само че триумфът го изненадал.

И ето - да е воин непредпазливо в редица генерични екшъни, в това число две продължения на " Твърде персонално " през 2012-а и 2014-а, се оказа неговото амплоа за над десетилетие напред. От конвейера за кино незначителност с присъединяване на Нийсън излиза и " Честен апаш " - едно от дребното англоезични оферти на екрана в този сериозен за киното миг, в който Холивуд към този момент седем месеца отхвърля да пусне огромните си заглавия, с цел да не загуби пари (както загуби от " Тенет " ), а отворените в целия свят отвън Ню Йорк и Калифорния кина последователно, май-май, стартират да затварят отново поради есенно-зимната вълна на ковид. 

Филмът, написан (в съавторство със Стив Олрич) и режисиран от Марк Уилямс, съумява да бъде едновременно неистински и безобразно предвидим. Вторичността не е смъртен грях в жанра - привикнали сме екшъните да вървят по добре утъпкани пътеки, само че " Твърде персонално " щеше да е просто отегчителен, в случай че... 

Ако ходенето на кино единствено по себе си не беше рядко и извънредно прекарване тъкмо в този момент. Този второразряден филм умерено можеше да мине по " Нетфликс " или даже по някой безвъзмезден кабелен канал. Но тъй като дните на обичайния кинопоказ наподобяват преброени (временно или за постоянно), да прекараш час и половина в усърдно дезинфекцирания салон на съвсем частна прожекция се оказва наслаждение даже и с " Честен апаш ".

Вкратце: героят на Нийсън е прочут банков обирджия, прочут с псевдонима " Вътре-вънка ". Никой не знае самоличността му, та спокойно може да задели 9-те откраднати милиона и да заживее щастливо с тях до края на дните си. Но когато среща достойна за любовта му жена, съвестта стартира да го гризе и той решава да се изправи пред правораздаването, да върне парите, да излежи по-мека присъда и да бъде с Нея, честен и гол като пушка. Както стана ясно при започване на този текст - концепцията " да започнеш на чисто " въобще не е непозната на артиста, какъв брой му е да го изиграе?

Естествено в началото служителите на реда не имат вяра на самопризнанията му и го вземат на майтап. После се сблъсква с нападателни и корумпирани представители на властта и така нататък - задачата е крадецът благородник да влезе в кожата на положителния воин, комуто симпатизираме, а пък служителят на реда - на злодея, който би трябвало да си получи заслуженото. На 68 Нийсън демонстрира забележителна физическа форма - преследванията по улиците на Бостън минават без задъхване. В ролята на антагониста е Джей Кортни, подкрепян в името на етническото разнообразие на екрана от не толкоз закоравелия персонаж на Антъни Рамос. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР