Ли Ка-шинг Хонконгският бизнес магнат Ли Ка-шинг ще продаде мажоритарния

...
Ли Ка-шинг Хонконгският бизнес магнат Ли Ка-шинг ще продаде мажоритарния
Коментари Харесай

Хонконгски милиардер продава дела си в местен небостъргач за рекордните 5.2 млрд. долара

Ли Ка-шинг

Хонконгският бизнес магнат Ли Ка-шинг ще продаде мажоритарния си дял в локалния небостъргач The Center, който е петата най-висока кула в Хонконг, за 40.2 милиарда хонконгски $ (5.2 милиарда щатски долара). По данни на Dealogic сумата е рекордна за договорка за офис постройка, написа Financial Times.

The Center е петата най-висока постройка в Хонконг

[Reuters] Продажбата на The Center на консорциум, който съгласно информация от пазара е ръководен от китайска енергийна група, е индикативен за неотслабващото търсене на парцели във финансовите области в Хонконг от страна на китайския бизнес, отбелязва изданието.

" Цената явно не е проблем за вложителите, когато на пазара в Хонконг излязат емблематични първокласни офис пространства. Тази транзакция е смела поръчка за апетита на китайските вложители да се трансфорат основни наематели на хонконгския офисен пазар, в който предлагането е лимитирани, а дълготрайните вероятности за основаване на стойност са мощни ", разяснява Хенри Чин, който оглавява изследователския отдел за Азия и Тихоокеанския район в консултантската компания в региона на недвижимите парцели CBRE.

Втората най-голяма договорка за единична постройка също е дело на Ли Ка-шинг – предходната година той продаде комплекса Century Link в Шанхай на основаната в Сингапур ARA Asset Management против 2.95 милиарда щатски $, напомня FT.

Според подадена към борсовите регулатори информация, ръководената от милиардера CK Asset, в чието портфолио е The Center, ще завоюва 14.5 милиарда хонконгски $ от продажбата на постройката. В заявените данни като покупател е посочена записаната на Британските Вирджински острови компания CHMT Peaceful Development Asia Property Limited. Оттам обаче не излиза наяве кои са вложителите зад офшорното сдружение.

Публикации в хонконгски медии показват, че мажоритарен дял в CHMT държи китайската енергийна група CERCG (China Energy Reserve & Chemicals Group). Тя е благосъстоятелност на четири следени от страната групи, а ръководителят й Чен Ихъ управлява или има дялове в редица енергийни бизнеси в Китай.

" Сделката демонстрира, че китайските компании към момента имат мощен интерес към първокласни офиси в центъра на Хонконг ", разяснява анализаторът от CIMB Securities Реймънд Ченг. " Ако хонконгските строителни бизнесмени желаят да осъществят добра стойност, моментът е добър за продажба ", добавя той.

Контролираната от Ли Ка-шинг CK Asset има 48 офисни етажа в 73-етажната постройка, както и търговски площи, паркоместа, пространства в подземните етажи и входната зала. Продажбата на тези активи е при междинна цена от 33 хиляди хонконгски $ на квадратен фут (0.09 кв. м). По калкулации на Ченг капиталовата рентабилност от постройката е към 2.5%.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР