Лейбъристката партия във Великобритания обяви днес, че предлага замяна на

...
Лейбъристката партия във Великобритания обяви днес, че предлага замяна на
Коментари Харесай

Лейбъристката партия във Великобритания иска тотална реформа на Камарата на лордовете

Лейбъристката партия във Англия разгласи през днешния ден, че предлага подмяна на Камарата на лордовете (горната камара на Народното събрание - б. ред.) с излъчена посредством избори камара, предадоха Франс прес и Българска телеграфна агенция.

Лидерът на лейбъристите Киър Стармър и някогашният министър председател Гордън Браун започнаха през днешния ден съвещания в северния британски град Лийдс за партийната стратегия преди идващите постоянни парламентарни избори след две години.

Проучванията демонстрират, че Лейбъристката партия, която е в съпротива от 12 години, води доста пред Консервативната партия. Нестабилността на торите докара до честа промяна на ръководството от предишното лято насам - Борис Джонсън, Лиз Тръс и сегашния министър председател Риши Сунак.

" Мисля, че съществуването на Камарата на лордовете не може да бъде предпазено. Когото и да попитате, ще му е мъчно да каже, че би трябвало да бъде непокътната. Искаме да бъде сменена от излъчена посредством избори горна камара ", съобщи Стармър. По думите му една по-малка камара ще понижи разноските за нея, само че и ще съставлява по-добре регионите и общностите в страната.

Във Англия избираемата Камара на общините (долната камара на Народното събрание - б. ред.) е тази, която има последната дума в законодателството, само че Камарата на лордовете има пълномощия да трансформира или забавя влизането в действие на някои нормативни актове.

Горната камара е формирана от към 800 души, които се избират с известна липса на бистрота. Обичайна процедура на английските министър председатели е да предлагат за нея свои съдружници посредством " почетен лист ", след което те стават доживотни нейни членове.

От дълго време в страната се чуват апели за по-голяма представителност в Камарата на лордовете - едвам 29 % там са дами, а съвсем половината членове са от Лондон или Югоизточна Англия.

Киър Стармър разгласи също, че желае " нов статут и по-силен глас в една реформирана и съвременна Англия " за Шотландия, Уелс и Северна Ирландия.

" Англия има една от най-централизираните системи в Европа, само че центърът не извършва обещанията си. Твърде доста власт е съсредоточена в Уестминстър ", счита Стармър, съгласно който прехвърлянето на част от нея ще сътвори повече благоприятни условия за популацията на Обединеното кралство.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !  

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР