Левурдата е уникално само по себе си растение, което има

...
Левурдата е уникално само по себе си растение, което има
Коментари Харесай

Левурдата - суперхрана на пролетта

Левурдата е неповторимо единствено по себе си растение, което има голям брой потребни свойства. Още в предишното са го употребявали за лекуването на редица разнообразни болести, както и в ролята си на профилактично средство. Нарича се още див чесън и се среща главно в планинските места или в широколистните гори с надморска височина повече от 1100 метра.

Левурдата пораства главно през пролетните месеци. Периодът на нейния разцвет е май и април. Много е значимо да познавате добре растението, в случай че решите сами да си берете див чесън, защото неговите листа доста наподобяват на отровните на момината сълза. Много елементарен метод за тяхното разграничаване е посредством помирисване, защото левурдата има харктерен аромат на чесън. Другата отличителна специфичност са цветовете на двете растения.

Левурдата е известна още с името див лук и мечи лук. Приема се, че когато мечките се наспят след дългия им зимен сън, те се хранят точно с дивия чесън. По този метод се реализира филтриране на организма на тези животни от токсините, а и се зареждат със сили след дългия сън.

Всички елементи на левурдата могат да се ядат и са потребни за организма. Листата на дивия чесън са доста вкусни и ароматни както пресни или приготвени, по този начин и сушени. Всичко зависи от вас по какъв начин обичате да хапвате див чесън и по какъв начин ви е най-вкусен.

 Левурда

С цялостна мощ може да се назова суперхрана, защото е извънредно богат на разнообразни витамини (А, B, B1, B2, B3, B6), цинк, йод, калций, фосфат, желязо, калий, мед.

Няма по какъв начин да пропуснем да споменем и наличието на разнообразни етерични масла в левурдата. Тя е богата на доста значими за организма мазнини и аминокиселини.

Дивият чесън има голям брой способи за приложимост и изгоди за тялото. Така да вземем за пример левурдата оказва помощ за пречистването на чревната флора. По този метод организмът се бори с другите инфекции в региона на стомашно-чревния тракт. Левурдата играе основна роля за пречистването от паразити и микроби.

Оказва извънредно удобно влияние и на сърцето, а също по този начин оказва помощ за понижаването на холестерола. Отличен резултат има и при нарасналото кръвно, а също по този начин намалява риска от атеросклероза или инфаркт.

Сред цялостните изгоди на левурдата е фактът, че оказва удобен резултат на цялото тяло, тонизирайки организма и зареждайки го с нови сили. Помага да се смъкват непотребните мазнини и защищава от дефицита на значимите витамини.

 Салата с левурда

И не а последно място, има основна роля за имунитета, защото го покачва и укрепва. Така се понижава доста риска от настинки и другите респираторни болести.

За да вложите тази потребна пролетна храна в менюто си, разгледайте и изберете някоя от нашите свежи салати с левурда или пък която и да е от тези апетитни вкусотии с левурда.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР