Левоцентристката опозиция печели произведените вчера парламентарни избори в Дания с

...
Левоцентристката опозиция печели произведените вчера парламентарни избори в Дания с
Коментари Харесай

Пълна победа за левите на изборите в Дания, поражение за популистите

Левоцентристката съпротива печели създадените през вчерашния ден парламентарни избори в Дания с обещания за обществени разноски, съобщи Ройтерс.

Изборите са неуспех за популистката последна десница, която крепеше в Народното събрание държавното управление на либералите и консерваторите.

Опозиционният левоцентристки блок е получил поддръжката на 52,1 % от гласоподавателите, което му обезпечава безусловно болшинство от 91 места в 179-членния еднокамарен парламент, при преброени 100 % от подадените бюлетини, заяви публичното радио, представено от ТАСС.

Управляващата десноцентристка коалиция печели 41 % от гласовете и ще има 75 депутати.

Избирателната интензивност е била висока - 84,5 %.

Резултатите откриват пътя пред Мете Фредериксен, лидерката на социалдемократите - най-голямата партия в левоцентристкия блок - към премиерския пост. 41-годишната Фредериксен е на път да стане най-младият министър-председател в историята на Дания, отбелязва Ройтерс.

ДПА показва, че тя ще е втората жена, заела премиерския пост в страната, след друга социалдемократка, Хеле Торнинг-Шмит, в интервала 2011-2015 година

Гласоподавателите наподобява дадоха израз на недоволството си от ограниченията за икономии на ръководещата десноцентристка коалиция, отбелязва Ройтерс. Така Дания може да стане третата северна страна, където левицата идва на власт през последната година, след Швеция и Финландия.

Проучванията на публичното мнение отреждаха победа на социалдемократите на Мете Фредериксен, която даде обещание да усили обществените разноски след годините на икономии и зае по-твърда позиция за имиграцията.
Датската социалдемократическа партия остава първа политическа мощ с към 26 % - резултат, съпоставим с този от предходните парламентарни избори в страната, през 2015 година

Фредериксен нееднократна даде обещание да се опита да образува еднопартийно държавно управление на малцинството. Това обаче може да се окаже сложна задача за нея, защото по-твърдата й позиция за имиграцията влиза в контрастност с тези на множеството леви обединения.

Подкрепата за Социалистическата национална партия и социално-либералната партия, на които Фредериксен ще разчита, е повишена над два пъти. Двете обединения се афишират за по-мека имиграционна политика и по-големи старания за битка с климатичните промени.

Десноцентристката Либерална партия "Венстре " на премиера Ларс Льоке Расмусен остава втора с 23 на 100 - растеж в поддръжката от 3 %. Тя обаче не е в позиция да образува ръководещо болшинство.
Расмусен призна провалянето си макар положителния резултат на своята партия.

Либералната партия ръководи Дания 14 от последните 18 години, напомня Франс прес.

Датската национална партия търпи тежки загуби, като резултатът й от 9 на 100 е повече от два пъти по-нисък от 2015 година, когато тя получи 21 %, отбелязва ДПА.
Крайнодясната антиимигрантска партия осигуряваше парламентарно болшинство на десноцентристкото държавно управление на Расмусен.

В датския парламент влиза нова партия. Антиимигрантската групировка "Новите десни " печели 4 депутатски места, заяви ТАСС.

Антиислямската партия "Твърд курс " не преодоля 2-процентовата преграда за влизане в Народното събрание, като получи 1,8 % от гласовете.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР