Левон Хампарцумян е главен изпълнителен директор и председател на Управителния

...
Левон Хампарцумян е главен изпълнителен директор и председател на Управителния
Коментари Харесай

Левон Хампарцумян: Може би най-високата ми позиция предстои

Левон Хампарцумян е основен изпълнителен шеф и ръководител на Управителния съвет на " УниКредит Булбанк ". Той е едно от най-разпознаваемите лица на банковия бранш у нас, а ръководената от него финансова институция е най-голямата на пазара. Money.bg му зададе въпроси по отношение на акцията на PwC " Твоите 25 аргументи да избереш България ", в която тя взе участие.

Какво e Вашето обучение - по какъв начин го избрахте, къде завършихте и по какъв начин Ви оказа помощ то за кариерата?

Образованието ми е резултат от обичаи в фамилията ми и интерес, който се е породил у мен в ранните ми години. Считам, че образованието ми е помогнало за кариерата, тъй като по принцип инженерното обучение и химията съставляват много комплицирана система от познания. Когато научиш една комплицирана система от познания, да научиш всяка последваща е по-лесно, както е да вземем за пример при непознатите езици.

Как стигнахте до най-високата позиция в компанията и кое персонално качество смятате, че най-вече Ви оказа помощ по тази причина?

Може би най-високата ми позиция следва. Независимо какъв брой висока е позицията административно, се пробвам да се държа като пръв сред равни и смятам, че това не е неприятна тактика за триумф.

Защо избрахте да работите в България?

Моята причина отчасти е мотивацията, че съм роден тук и тук е другарската ми среда, и отчасти е стичане на събитията.

Според Вас кои са най-важните качества, с цел да успее човек в България?

Да си сполучлив за мен значи преди всичко да си в баланс със себе си. Също по този начин, човек би трябвало да се стреми да натрупа познание и опит, тъй че да се възползва от опциите, които му се дават.

Кое е най-важното качество, което търсите у новите чиновници?

Високи етични и професионални стандарти.

Какво би трябвало да се промени в образованието?

Това, което е значимо, е да се придържаме към концепцията за учене през целия живот. Колкото и да научим в учебно заведение или университета, то няма по какъв начин да е задоволително в свят на динамични софтуерни промени.

Какъв вид чиновник предпочитате - приключил в България или приключил в чужбина?

Не имам вяра, че има екип от свръхчовеци, по-скоро би трябвало да има добър баланс от хора с друго обучение, друг опит, друга възраст, друга скорост на решение на проблеми. Добре подбраният екип е от сериозна значимост, тъй като остри камъни не мелят брашно дружно.

По-скоро оптимист или по-скоро черноглед сте за бъдещето на България?

Определено оптимист.

Какво прави Вашата компания за развиването на образованието в България?

Образованието е една от предпочитаните области за УниКредит Булбанк. Вярваме, че насърчаването на просветителни начинания е методът да подпомогнем благосъстоянието на обществото като цяло. Бих дал за образец националната стратегия " Финанси за нефинансисти ", стартирана през 2016 година, с която банката работи за усъвършенстването на финансовите знания на младежите. През предходната година подкрепихме и плана за финансова просветеност на Джуниър Ачийвмънт, ориентиран към възпитаници в междинните учебни заведения, както и доста други просветителни планове.

Според Вас по какъв начин може да бъде решен казусът с намирането на фрагменти в България?

България е в интервал на много сполучливо развиване и излиза наяве, че една от основните спънки към по-голям напредък е съществуването на квалифицирани и стимулирани хора. От тази позиция, капацитетът, който има българската диаспора от хора, които са учили и работили известно време в чужбина, е огромно преимущество. Трябва да се опитаме да използваме този капацитет като притеглим най-малко част от тези хора да се върнат в България.

Кое е качеството, което най-често липсва на младите чиновници?

Има характерности, които в другите генерации са подсилени или пък тъкмо противоположното - липсват. Ако на едно потомство нещо му липсва, идващото ще го компенсира. Важно е да се търси салдото.

Колко значима би трябвало да бъде заплатата за начинаещия чиновник?

Заплатата е такава, каквато пазарът я е определил. Можем да обобщим, че първата заплата постоянно е релативно дребна.

 Снимка 338603

" PwC България ", водеща консултантска компания и шеф с над 168-годишна история, провежда акцията " Твоите 25 аргументи да избереш България " в поддръжка на младите и амбициозни студенти. По мотив 25 години от основаването й " PwC България " дружно с водещи компании сътрудници ще поддържа 25 български студенти със стипендии по 6000 лева, стажове в влиятелни компании и менторство. Близо 1300 студенти, учащи се в страната или чужбина, изпратиха есета на тематика " Моите 25 аргументи да избереш България " и аплайваха в състезанието. Победителите ще бъдат определени от без значение жури и ще бъдат оповестени публично на 1-ви март.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР