Левият политик Габриел Борич печели втория тур на президентските избори

...
Левият политик Габриел Борич печели втория тур на президентските избори
Коментари Харесай

Чили избра млад ляв президент от хърватски произход

Левият политик Габриел Борич печели втория тур на президентските избори в Чили, побеждавайки крайнодесния реакционер Хосе Антонио Каст, предадоха международните организации. Резултатите след броене на съвсем всички бюлетини демонстрират, че Борич получава 55.87 % от гласовете, а Каст - 44,13 %. Каст призна провалянето си и поздрави своя противник.

" Току-що разговарях с Габриел Борич и го поздравих за огромния му триумф ", съобщи той в " Туитър ". " Той заслужава огромно почитание. Много чилийци му гласоподаваха доверие ", добави Каст, който признава, че се възхищава от диктатурата на Аугусто Пиночет.

Приключващият ръководството си президент Себастиан Пинера организира видеоконферентен диалог с Борич, с цел да го поздрави за изборната победа. " Историята ни е научила, че когато ние сме разграничени в братоубийствени войни, нещата свършват постоянно зле. Цяло Чили се надява, че ще има едно доста положително ръководство за страната и за чилийците ", съобщи Пинера. " Аз ще бъда президент на всички чилийци ", сподели Борич пред последователите си, събрали се на протест в центъра на Сантяго.

35-годишният политик ще бъде най-младият президент в актуалната история на Чили. Той би трябвало да встъпи в служба през март.

След оповестяването на успеха на Борич ликуващи негови последователи излязоха по улиците на чилийската столица и на други градове. Победата на Борич е и същински успех за лявата коалиция в Чили, в която влиза и Комунистическата партия.

Избирателната интензивност на втория тур беше над 55 %. Това е исторически висок %, откогато през 2012 година гласуването към този момент не е наложително. На първия тур изборната интензивност беше 47 %. Тогава Хосе Антонио Каст излезе отпред с 27.9 % и се надяваше да победи и на втория тур, повтаряйки, че точно той е претендентът на реда, справедливостта и сигурността.

Но сред двата тура Борич реализира невъзможното и съумя да активизира най-трудния за готовност сегмент от гласоподавателите, споделят анализатори. Той дава обещание огромна данъчна промяна,

с цел да накара най-богатите да вземат участие в неговата стратегия

за по-добър достъп до опазването на здравето и до образованието. Той дава обещание и основаване на нова пенсионна система, която през днешния ден е напълно частна в Чили. Борич се зарича и да постави старания в битката с климатичните помени, като блокира препоръчан минен план в най-голямата страна производител в света на мед.

Според Организацията за съдействие и икономическо развиване Чили е страната в света, в която неравенствата са най-големи. Борич дава обещание да се оправи и с този проблем. Пред последователите си в центъра на Сантяго той даде обещание обеща повече обществени права, само че и опазване на фискалната отговорност.
Според анализатори младите в Чили са подкрепили Борич, тъй като са си дали сметка, че претендент като Хосе Каст, който е извънредно десен, е доста рисков за бъдещето на страната.

Победата на Борич породи доста реакции. От Куба до Аржентина, като се премине през Мексико, Никарагуа, Венецуела и Перу, левите държавни управления на Латинска Америка показаха задоволството си от неговата победа. Бившият бразилски държавен глава Луиз Игнасио Лула да Силва също сподели, че е доста благополучен от успеха на Борич. Поздравления пристигнаха и от посланик номер едно на Европейски Съюз Жозеп Борел. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР