Летните горещини са свързани с някои неудобства, а едно от

...
Летните горещини са свързани с някои неудобства, а едно от
Коментари Харесай

Пудра и вана с морска сол спират потенето в жегите

Летните горещини са свързани с някои неудобства, а едно от тях е изобилното потене. Едва ли има човек, който да не страда поради това. Понякога може да става дума за потене от нерви. Борбата с неприятната телесна миризма може да се води на няколко фронта. За някои е по-лесно, а за други са нужни повече старания. Можем да си помогнем с разнообразни препарати и домашни средства. Не бива да забравяме също, че прекомерното потене може да е досадно, само че то работи като климатик на тялото в горещото време. Затова не всеки път е нужно да го потискаме.

Колкото и да е необичайно, освен възрастните дами, употребяващи пудра още от младините си, само че и доста лекари предлагат пудрата като дейно средство за попречване на дерматит и възпаления на местата, където потта се задържа - стъпалата, подмишниците, гънките на корема, кръста и под гърдите. Пудрата би трябвало да се състои от ланолин и талк.

Проблемните сектори се измиват с вода и сапун, подсушават се и пудрата се нанася. Тя работи като антисептик, улеснява плъзгането на повърхности и материи, които влизат в контакт с кожата. При прекалено изпотяване на краката се предлага всекидневна гореща вана на стъпалата. След това те се изсушават и се пудрят с талк, само че като примес с борна или салицилова киселина.

Ваната лимитира прекомерното потене, в случай че в нея се сложат специфични добавки - да вземем за пример хлебна сода (3 с. л. на вана), 6-процентов оцет (200 мл), билкови настойки от дъбови кори, риган, мащерка, мента и жълт кантарион. Ваната с морска сол (може и ароматизирана от дрогерията) намалява интензивността на потните жлези.

Ябълковият оцет също оказва помощ доста. Вечерта подмишниците може да се обтрият с него, а сутринта да се измият със сапун. Оцетната киселина през целия ден ще ви пази от миризмата на пот. Друго изпитано домашно средство е мястото да се намаже с кашица от сода за 20 минути. След това се изплаква с вода.

Много потребно е да вземате противоположен душ, да се обливате с прохладна вода и да си вършиме мокри обтривки. Това укрепва нервната система и покачва тонуса на съдовете. Не забравяйте за гимнастиката и самомасажа. Тренираното тяло се поти по-малко.

Ако потенето за вас обаче се е трансформирало в сериозен проблем, би трябвало да се обърнете към доктор, а не към козметик. Особено значимо е да потърсите съвет, в случай че потта се лее от вас през цялата година. Хиперхидрозата може да не е единствено козметичен недостатък, а симптом на разнообразни болести - хормонални нарушавания, туберкулоза, диабет, ревматизъм, инфекциозни болести, заболявания на нервната система, вегетативна дистония и даже новообразувани тумори.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР