Летище София очаква да обслужи 7,4 милиона пътници през тази

...
Летище София очаква да обслужи 7,4 милиона пътници през тази
Коментари Харесай

Строежът на Терминал 3 на летище София започва в началото на 2026 година

Летище " София " чака да обслужи 7,4 милиона пасажери през тази година, а е планувано построяването на Терминал 3 да стартира през първото тримесечие на 2026 година. Строителството ще продължи 3 години. Това сподели за БНР шефът на " СОФ Кънект " - концесионер на летището, Хесус Кабайеро.

По думите му 7 200 000 пасажери е обслужил аеропортът през предходната година, като през тази година се чака 1,4 % нарастване на пасажерите по отношение на 2019 година. На въпрос дали летището се е възстановило изцяло след пандемията Кабайеро отговори:

" По отношение на броя пасажери летището се е възстановило, само че във връзка с полетите към момента сме под равнището на 2019 година. Това значи, че полетите са запълнени, само че към момента страдаме от неналичието на самолети на пазара, от което самолетните компании изпитват усложнение. Но можем да кажем, че трендът е добър за това да преодолеем рецесията след пандемията ".

През предходната година 31 самолетни компании са изпълнявали полети от и до летище " София ", като през тази година те ще се усилят с още две. През това лято ще има постоянни полети от и до 78 дестинации, а чартърни - от и до 28 дестинации.

За това лято ще има 4 или 5 нови дестинации като Хелзинки, Рига, о-в Скиатос, Баку и Бристол, сподели още Хесус Кабайеро.

Той уточни още, че до края на годината компанията концесионер ще влага с струпване 100 милиона лв.. До момента са вложени 60 милиона, а до края на годината още 40.

Започна построяването на нов открит паркинг, следва реконструкцията на закрития паркинг и на гишетата за чекиране, промяната на багажната система, както и зоната за хранене, през идната година ще има ново съоръжение, с което да се усили потенциала при инспекциите за сигурност.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР