Лесно е да решаваме, когато става дума за друг и

...
Лесно е да решаваме, когато става дума за друг и
Коментари Харесай

Защо е по-лесно да взимаме решения, които се отнасят до другите, отколкото такива, които засягат нас?

Лесно е да решаваме, когато става дума за различен и доста мъчно, даже изтощително, когато ние би трябвало да избираме. Изглежда има някакво несъгласие – можем да дадем добър съвет на някого, само че не стопираме да вършим неточности, когато става дума за личния ни живот. Не трябваше да купуваме тези сладки от супермаркета, не ни трябваха нови джинси, а и в действителност не трябваше да спорим с хората към нас. Все отново го направихме, за какво?

Всъщност е много просто.

Това е обвързвано с енергийното равнище в организма, по-научно казано, с равнищата на глюкоза в тялото ни по време на взимане на решението . Кръвната ни захар по натурален метод се качва и пада – това е обвързвано с храненето и изразходването на сила – само че, става известно е обвързвано и с всичко, което изисква размисъл.

Оказва се, че когато сме гладни, взимаме повече неверни решения. Този феномен е прочут като „ отмалялост на решенията “ и се счита за главната причина, заради която ни е по-лесно да съветваме други хора, в сравнение с да следваме личния си съвет.

Когато влезем в ролята на консултант, към този момент не страдаме от феномена „ отмалялост на решенията “. Вместо това, даже е съвсем освобождаващо да вършим избор, вместо някой различен и ние се забавляваме.

Въпреки това, в случай че вие сте надълбоко загрижени или сте емпати, отново може да попаднете в „ отмалялост на решенията “. Резултатът може да е неприятен съвет, тъй като емпатите влагат доста мисъл в намиране на най-хубавото решение.

От кого да търсим съвет следователно?

Според Еван Полман, професор по маркетинг в Училището по бизнес на Университета Уисконсин, най-хубавия човек, от който може да потърсите съвет е подобен с по-ниски равнища на емпатия, съпричастност.

Трябва да е някой, който цени високо личното си мнение, тъй като този вид хора преследват своя интерес преди този на другите. Ако потърсите съвет от подобен човек, ще се поставите в процеса на взимане на решение и ще получите такова, което да дава най-хубавия резултат за вас.

В последна сметка, когато би трябвало да решавате за себе си, не го правете, в случай че сте изтощени. Опитайте се да не пазарувате, когато сте гладни, тъй като ще купите доста неща, от които нямате потребност.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР