Leontopodium Alpinum е латинското наименование на това уникално диво планинско

...
Leontopodium Alpinum е латинското наименование на това уникално диво планинско
Коментари Харесай

Любопитни факти за еделвайса

Leontopodium Alpinum е латинското название на това неповторимо диво планинско цвете. Означава Лъвска лапа. Наименованието Еделвайс идва от немски език и означава Edel - доблестен, weiß - бял.

Това е многогодишно тревисто растение от семейство Сложноцветни. Характеризира се с извънредно плътна обвивка от гъсти власинки по стеблото и листата си, която го пази от студа и UV лъчите високо в планините. Власинките съдържат в себе си кухини, изпълнени с въздух, който задържа топлинта и отразява светлината. Това кара цветенцето да наподобява сребристо.

Еделвайсът наброява над 30 типа високопланински растения, които се срещат в Европа и Югозападна Азия. Най-редките типове виреят единствено в Хималаите.

Тъй като еделвайсът може да бъде открит в недостъпни планински региони, той е знак за алпинизъм. Неговият облик се свързва със здраве, хубост и непорочност, с които се асоциират Алпите и Карпатите. Цветето е и национален знак, изключително за Австрия, Швейцария, Словения, България и Румъния. Образът му участва в картини, поеми, песни, пощенски марки, гербове и т. н.

Еделвайсът се среща и по нашите планини, заради което е емблема на Българския туристически съюз. 

Безразборното бране на това неповторимо цвете обаче доста е заплашило съществуването му, заради което то е включено в Червената книга на застрашените типове и брането му е неразрешено.

За вас сме подбрали обаче букет от фотоси на това необикновено естествено създание, както и редица емблеми, които го изобразяват от разнообразни краища на света.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР