Ленът е едно от растенията, които се използват от хората

...
Ленът е едно от растенията, които се използват от хората
Коментари Харесай

Ленено масло - как се консумира и за какво е полезно

Ленът е едно от растенията, които се употребяват от хората от най-древни времена. Известно е, че още преди 30 хиляди години ленът е употребен като текстил. Култивирането му се е направило в античен Египет и това се е случило най-много поради семената на растението, употребявани като хранителна добавка.

От тях се извлича и ленено масло, което е скъп артикул поради благосъстоянието от омега-3 мастни киселини и фибри. Според последни проучвания фибрите, които се намират в обвивката на семената, се свързват с холестерола в червата и пречат на абсорбацията и прекосяването му в кръвоносните съдове.

Този артикул въздейства на холестерола и кръвосъсирването и има значимо място в националната медицина. В козметиката лененото масло взе участие в състава на кремове, гелове и маски за хидратиране и изчистване на кожата, за намаляване и детокс на организма. Поради това е добре да се знаят всички негови вероятни приложения за всеки пол и възраст.

Как се получава масло от лен?

Лененото масло съставлява транспарантна жълтеникава течност, която се добива по метода на студено сплескване на изсушени сурови семена от лена. Това става при температура не по-висока от 40-50 градуса. При тази технология всички потребни субстанции, които се намират в семената, се съхраняват изцяло. То се бутилира в тъмни бутилки, с цел да се защищити от окисляване и да се запазят лечебните му свойства. След като към този момент е отворено, маслото от лен би трябвало да стои на температури от 4 до 6 градуса и при компактно затворена капачка.

Химичен състав на лененото масло

Многобройните изгоди от това масло се дължат на неговия необикновен състав, нареждащ го измежду 10-те топ артикули с позитивно въздействие върху човешкото тяло.

Линоленова киселина - тя контролира метаболитните процеси на протеините и мазнините, пречи на образуването на кръвни съсиреци, усъвършенства работата на нервната система, предварителна защита е против преждевременното стареене, усъвършенства усвояването на витамините, контролира салдото на хормоните, държи храносмилателната система в обикновено положение.

А- линоленова киселина - с нея се понижава нездравословния холестерол в кръвта и поддържа мозъчната интензивност. Тя има противовъзпалително, имуномодулиращо, защитно деяние по отношение на мембраните на клетките.

Наситени мастни киселини, изключително омега-3 и омега-6 мастни киселини - вземат участие в усвояването на витамините, пазят от злокачествени болести. Те са най-важният източник на сила за тялото.

Олеинова киселина - предизвиква производството на антиоксидантите, борещи се със свободните радикали. Предпазва сърцето, контролира червата и стомаха, усъвършенства положението на кожата.

Витамини от група В, Е, А, К - те укрепват стените на кръвоносните съдове, контролират метаболитните процеси, имат благотворно деяние против зрението и усъвършенстват кожата.

 ленено масло

Минерали - цинк, магнезий, мед, калий с позитивно влияние върху всички органи и системи в тялото.

Нивото на антиоксиданти в лененето семе е толкоз високо, че го прави незаместим артикул за попречване на онкологични болести. Те покачва качеството на живота и е сигурна предварителна защита за доста болести, по тази причина има централно място в здравната профилактика.

За кого е най-полезно лененото масло?

Благодарение на високото наличие на омега -3 и омега-6 мастни киселини лененото масло е изключително потребно за хората, страдащи от атеросклероза, нарушавания в обмяната на липидите и от наднормено тегло. То лекува астма и служи за повишение на виталния тонус след оперативни интервенции. При болести от артрит, бъбречни болести и такива на щитовидната жлеза се предлага ленено семе. Външно се ползва при рани и изгаряния и всевъзможни кожни болести.

Лененето масло за дамите

- подпомага битката с безплодието, тъй като усъвършенства функционалностите на матката;

- има подмладяващ резултат, тъй като забавя стареенето, положението на кожата и косата, както и на ноктите;

- регулира кървенето и отстранява болките при менструалния цикъл, предизвиква овулацията и производството на естрогени.

Ленено масло за децата

При подрастващите маслото от лен предизвиква растежа и укрепва имунната система. Защитава ги от инфекции. Не се предлага децата да го одобряват на гладно, тъй като разхлабва.

Ленено масло за мъжете

- повишава ерекцията;

- помага при възпалителни болести на пикочно-половата система;

- превенция е против простатит и аденом на простатата;

- засилва половите чувства.

Ленено масло в диети за намаляване

Лененото масло е в действителност незаместим артикул при диетите за намаляване. То служи за притъпяване на възприятието за апетит, а метаболизмът доста се усъвършенства. Тялото се прочиства след неговото потребление, както и липидния метаболизъм влиза в норма. То разгражда мазнините и по тази причина е ефикасно за намаляване и детоксикация.

Методи за приложимост на лененото масло

 ленено масло - изгоди и приложимост

Съществуват разнородни способи за приложимост на ленено масло.

При диети за намаляване лененото масло се приема на гладно. Сутрин преди хранене се взимат 2-3 супени лъжици ленено масло, леко затоплено. След 30 минути се изпива чаша студена вода. Действието на маслото продължава 24 часа. Този способ за детокс се ползва 14 дни.

Противопоказания за приложимост на ленено масло

Маслото от лененето семе е безвредно за консумация. При несъразмерна приложимост има странични резултати - отичане на корема, метеоризъм в червата, диария, болки в стомаха, повръщане.

Този артикул е противопоказен обаче за болните от диабет, тъй като въздейства върху равнищата на кръвната захар.

При бременност и кърмене също не се предлага да се приема ленено семе поради естрогеноподобното деяние на маслото, което може да навреди на плода.

Един от най-хубавите способи за консумация на ленено масло е посредством разбъркване с извара или кисело мляко. По този метод маслото се емулгира добре и организмът го усвоява по-лесно.

Препоръчва се лененото масло да се приема в композиция с рибено масло, защото рибеното съдържа ейкозапатеонова и докозахексаонова киселина, които оказват помощ за ефикасното превръщане на съдържащата се омега-3 мастна киселина в маслото.

Ползи от маслото от ленено семе за външна приложимост

Лекува екземи

Екземите са постоянно срещани нарушавания на кожата, поради което тя става суха, зачервена, сърбяща, може да се пука или раздува. Причината са алергични реакции към химикали, хранителни артикули или други субстанции като сапуни, парфюми и перилни препарати.

Естествените мастни киселини в маслото от ленено семе усъвършенстват еластичността и структурата на кожата, поради което лененото масло е едно от най-хубавите решения за възстановяване на здравето на кожата и кожни проблеми като екземи.

Грижа за кожата

Това е едно от натуралните масла, възстановяващи младостта и сияйния тип на кожата, както и нейната хидратация. То обезпечава надълбоко поддържане и предотвратява формиране на бръчки и признаци на увяхване. Надеждно пази кожата от нездравословните ултравиолетови лъчи, отстрани напрежението и придава лъчезарен тип и младежко лъчение на лицето.

Лененото масло взе участие в грижите за кожата под формата на маски, почистващи скрабове, лосиони, кремове. Повечето от рецептите на основата на ленено масло се оферират за независима приложимост вкъщи. Те са най-ефективни, в случай че вярно са подбрани съгласно другите видове кожа и проблемите, които би трябвало да вземат решение. Възстановяващите и антистареещи свойства на маслото са гаранция за ефикасните изгоди от него при външното му приложение върху кожата, косата, нокътните плочки.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР