Леката до умерена редовна консумация на алкохол е свързана с

...
Леката до умерена редовна консумация на алкохол е свързана с
Коментари Харесай

Дори едно питие на ден и мозъкът ви става по-малък?

Леката до умерена постоянна консумация на алкохол е обвързвана с понижаване на общия размер на мозъка, оповестява ново изследване на екип от Университета на Пенсилвания, оповестено в Nature Communications. Науката е безапелационна по въпроса за тежкото пиянство и мозъка: сред двете няма и не може да има здравословна връзка. Хората, които пият доста, имат промени в структурата и размера на мозъка, които са свързани с когнитивни увреждания. Но съгласно новото изследване потреблението на алкохол даже в количества, които множеството биха сметнали за пренебрежимо дребни - няколко бири или чаши вино седмично - също носят опасности за мозъка. 
Учените са стигнали до тази констатация след изчерпателен разбор на данни от повече от 36 000 възрастни, участващи в изследването. Колкото по-големи са количествата използван алкохол, толкоз повече мозъчна маса чезне. Например при 50-годишни хора, защото междинното равнище на пиянство нараства от една алкохолна единица (около половин бира) дневно до две единици (пинта бира или чаша вино), има свързани промени в мозъка, еквивалентни на остаряване от две години. Преминаването от две до три алкохолни единици в една и съща възраст е като мозъкът да остарее с три години и половина.
„ Фактът, че имаме обширна извадка ни разрешава да открием фини модели - като да вземем за пример какво е въздействието на полвин бира и на една дневно върху мозъка " - споделя Гидиън Нейв, един от създателите на проучването, учител в Училището Penn's Wharton. 
„ Тези констатации са в контрастност с научните и държавните насоки за безвредни граници на пиянство “, споделя Хенри Кранцлер, който управлява Центъра за проучване на зависимости в Пен. „ Например, макар че Националният институт за корист с алкохол и алкохолизъм предлага дамите да употребяват приблизително не повече от едно пиво дневно, целесъобразните ограничавания за мъжете са два пъти по-високи. А това към този момент е количество, което оказва въздействие на намаляването на мозъчната маса. "
Досега се смяташе, че единствено тежкото пиянство предизвиква промени в мозъчната конструкция, в това число мощно понижаване на сивото и бялото вещество в мозъка, а умерените равнища на консумация на алкохол не оказват въздействие или даже че лекото пиянство може да е от изгода за мозъка при възрастни хора.
Тези по-ранни констатации са основани на не толкоз солидни изследвания колкото е цитираното. За него за обработени големи количества данни благодарение на UK Biobank - набор от данни с генетична и здравна информация от половин милион британци на междинна и зрелост.
За да се открият взаимовръзките пиянство - мозък, е извънредно значимо да се вземат под внимание объркващи променливи, които биха могли да замъглят резултата. Екипът прецизно е отбелязал възрастта, височината, пола, статуса " пушач или непушач ", социално-икономическия статус, генетичното родословие и региона на местоживеене на всеки от интервюираните. Те отговаряли на въпроси какъв брой пият - от цялостно възпиране до приблизително четири или повече алкохолни единици дневно. Когато откривателите групирали участниците по междинни равнища на консумация, се избистрил очевидният модел: размерът на сивото и бялото вещество, който другояче би могъл да бъде предсказан от другите характерности на индивида, е понижен.
Преминаването от нула на една алкохолна единица не е трансформирало изключително размера на мозъка, само че прекосяването от една на две или от две на три единици дневно е обвързвано с понижаване както на сивото, по този начин и на бялото вещество.
„ Това не е линейно - споделя Реми Дейвиет от Университета на Уисконсин-Медисън - Става по-зле, колкото повече пиеш. "

Изводът остава даже в случай че от анализите се извадят тежките пиячи.

За да онагледят въздействието на алкохола, откривателите съпоставят намаляването на размера на мозъка при приложимост, с измененията, настъпващи със стареенето. Всяка спомагателна алкохолна единица, употребявана дневно, се отразява сякаш мозъкът старее по-бързо. Докато прекосяването от нула до среднодневна  единица алкохол се свързва с еквивалента на половин година стареене, разликата сред нула и четири питиета се равнява на повече от 10 години обезценка на мозъка.
„ Има някои доказателства, че резултатът от пиенето върху мозъка е експоненциален - споделя Дейвиет. - Така че една спомагателна напитка дневно може да има по-голямо влияние. Това значи, че въздържанието от последната напитка за вечерта може да има огромен резултат във връзка с стареенето на мозъка. "
Източник
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР