Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е

...
Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е
Коментари Харесай

Д-р Станислава Крайселска: Голяма е болката от скъсаната връзка между пациент и лекар

Лекарят не е просто експерт, който работи ослепително или е направил неточност. Не е и единствено оня, на чиито решения разчита пациентът. Дори не е само специалист, от който зависи здравето, а от време на време – и животът ни.
Той е всичко това, само че и доста повече – тъй като зад всяко име с „ доктор “ начело стои един Човек. Кой е Човекът зад името, какви са неговите житейски избори, по какъв начин работи и по какъв начин почива – отговорите на тези въпроси търсим в рубриката „ Кой сте Вие, докторе? “
Д-р Станислава Крайселска приключва специалностите „ молекулярна биология “ - бакалавърска степен и „ здравна химия” - магистърска степен в СУ „ Св.Климент Охридски”.

През 2017 година приключва медицина в МУ - София с отличен триумф. От 2018 година е общопрактикуващ доктор със независима процедура. Сертифициран лекар-хомеопат към Европейската школа по клинична хомеопатия.

В две следващи години 2015 година и 2016 година нейни разработки в региона на гастроентерологията са отличени с награди на Националния конгрес за млади гастроентеролози.

Интересите й са в региона на гастроентерологията, абдоминалната ехография, предварителната защита, профилактиката и ранната диагностика на социално-значими болести.

Д-р Крайселска, общопрактикуващ доктор сте от 5 години. Сега - от дистанцията на времето, смятате ли, че изборът Ви е бил верен?

И да, и не. Да, тъй като общата медицина е независима, необятна клинична компетентност. В целия й план тя е основата на пирамидата. При един добре работещ здравен модел, общата медицина би трябвало да бъде “gatekeeper”, т.е. да лимитира разноските за опазване на здравето. Същевременно лекарят, който работи обща медицина най-добре познава пациента, в това число и фамилията му. Имам четири генерации пациенти в практиката си, което в доста огромна степен ме улеснява, когато би трябвало да направя оценка на рискови фактори за обещано хронично заболяване. Сега, за жалост се прави опит да се обърне пирамидата и резултатът от тази стъпка, в случай че се увенчае с триумф, ще настъпи бързо, по този начин, както го виждаме по филмите: час за доктор след 2-3 месеца в положителния случай.

Всеки опит да се заобиколи общопрактикуващия доктор ще докара до стремително повишаване на разноските без възстановяване на здравето - просто визитата при експерт не може да става по персонална преценка на пациента, който няма и визия какво заболяване има.

Кои са най-сериозните компликации и провокации, с които се сблъсква един общопрактикуващ доктор?

Едва ли ще ви изненадам с проблем и компликация, за които да не сте чували и която да не се е дискутирала в общественото пространство. В това число са административната тежест, която в не дребна степен ангажира времето ни. Трудности и при зачисляване и пускане на процедура. Реално ние сме самоиздържащи се практики, всичко подсигуряваме сами. За да се започва такава процедура би трябвало да имаш авансово заделен финансов запас за съоръжение на кабинет – ЕКГ уред, мебели, консумативи, да си сключил контракти с снабдители, да плащаш осигуровки. Аз персонално теглих заем, който изплащах 4 години изплащах. Това надали е примамливо за всеки искащ да започва, даже и да се зачисли, пред него стои въпросът от къде ще откри пари за съоръжение на кабинет?

А кое Ви носи най-голямо задоволство?

Пациентите ми да са здрави! Въпреки компликациите, които изброих, аз съм доктор и най-голямото ми задоволство е да знам, че съм опазила най-ценното богатство – човешкия живот и здраве.

Бъдете сигурни, че сътрудниците ми – ОПЛ експерти влагат доста старания, подготвеност и професионализъм в името на пациентите и в работата си с тях. Затова и постоянно с доста болежка одобрявам отрицателните случаи и образци за „ скъсана връзка “ сред пациент и доктор. Уви, отрицателна наклонност, която се надявам да не се разраства. От стартирането на практиката си имам много бебета, които поех от родилното поделение, порастват пред очите ми, в този момент са в детска градина. Най-голямото предизвикателство беше детенце с рисково ниско тегло и недоносено, което с доста боязън, грижи и безсънни нощи отгледах дружно с родителите му. И тук отново идва връзката на взаимно доверие, което от дълго време се е изгубило.... По интернет се лекуват пациентите, предлагат си проучвания. Нищо, че едно дете да вземем за пример е прегледано от доктор и е с назначена терапия – все пак се появява пост във майчински групи: „ Мами, по какъв начин смятате, да му дам ли лекарството? “.....

Решават ли се с времето проблемите на персоналните лекари?

Не, наслагват се. Това е и повода да запиша втора компетентност и след нейното взимане, в случай че не се оправят нещата, дефинитивно да скъсам с общата медицина. Бюрокрация, нови наредби, непрекъснато неизясненост и неустановеност.

Знаете ли, че оня ден видях фотография от офис на РЗОК на табло „ Контрольор на месеца “, т.е. човек, който е проверявал, глобявал, налагал парични наказания за всевъзможни безумия. Последно мен желаеха да ме глобяват за „ недобре форматиран ценоразпис “ – не, че има такова условие в НРД, и 7 инспекции по анонимни сигнали, едно от които жалбоподател беше „ Палавата катеричка “- споделям го съществено. И идват с условия за мнение, писане, време, нерви, блокиране на работата.

Тази година първият работен ден 4 януари 2022 писах мнение на тъжба от пациент, който не е мой, писал възмутено писмо до здравния министър и по неведоми пътища желаеха да дам мнение. Може пък тази година и за войната в Украйна от РЗОК да ми изискат мнение. Важното е админсистративна работа да има и да се прави някаква активност.

А пораства ли уважението към лекарите в обществото?

Нямам концепция, тъй като при мен от моите пациенти чувствам почитание, само че взлизайки в интернет и във конгреси, съм потресена от злобата и ненавистта. Знаете ли, в пандемията, в една от вълните, ми се наложи да заменявам сътрудник болен от Коронавирус в реанимация. В чакалнята беше нейна пациентка без маска, помолих я да я сложи, а тя се обърна към мен и ми сподели „ Дано да умреш от Коронавирус! “

Ако можехте да избирате, бихте ли поели още веднъж по този път?

Да, в случай че съм в друга европейска страна. Не и тук при тези условия. Напомням единствено, че се пробваха да ни лишат от една от главните ни действия - ваксинопрофилактика. Извикват ни в офис на РЗОК да подпишем контракт, че сме длъжни да слагаме ваксини против Коронавирус, без право на отвод, в това време не ни даваха такива – това беше при започване на акцията. Бяхме подложени на унижения, 3-4 часови чакания на опашка пред РЗИ-тата. Аз персонално бях от висящите 6-часа пред СРЗИ, когато предходната година стана абсурдът. И си отговорен изначално за всички държавни институции. Така не се работи.

Кои са обичаните Ви занимания за свободното време?

Имам къща на село с огромен двор и доста рози, последно преброих 78 корена британски рози. Обожавам да се грижа и да отглеждам цветя, това е моята психотерапия. Цветята ти се отблагодаряват за грижите с хубост и мирис, от време на време припомнят с бодлите си и за другата си страна. Почти като в медицината...

Какво бихте желали да пожелаете на сътрудниците си – без съответен празничен мотив, просто като човек, който споделя идентични компликации с тях?

Искам първо да са здрави. Да са уверени в себе си и спокойни. Да доживеят спокойни старини. И да получат професионално задоволство от работата си. Да са очевидци на една в действителност обикновено работеща здравна система, която към този момент е химера. И да им благодаря, че ги има. Ние също сме пациенти!
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР