Лекарствените продукти, които съдържат наркотични вещества и се изписват на

...
Лекарствените продукти, които съдържат наркотични вещества и се изписват на
Коментари Харесай

Въведоха електронни жълти и зелени рецепти

Лекарствените артикули, които съдържат наркотични субстанции и се изписват на жълти и зелени рецептурни бланки, към този момент са в електронен формат и се извършват през Националната здравноинформационна система (НЗИС). Промяната беше въведена от „ Информационно обслужване “ по отношение на влизане в действие на Наредбата за изменение и допълнение на Наредба № 4 от 2009 година за изискванията и реда за определяне и разпределяне на лекарствени артикули, обнародвана в брой 51 на Държавен вестник от 13.06.2023 година, оповестиха от ИО.
Всички хартиени жълти и зелени предписания, издадени до 12.06.2023 година, се извършват по остарелия ред до приключване на тяхната годност. Данните демонстрират, че единствено за първия ден от въвеждането на електронните наставления за медикаменти, съдържащи наркотични субстанции, са издадени над 300 предписания, като 30 от тях към този момент са изпълнени.
Общият брой на издадените досега електронни предписания през НЗИС надвишава 32,5 млн., като приблизително дневно се изписват по над 50 000.
Новата функционалност на НЗИС обезпечава опция за осъществяване на жълти и зелени предписания в цялата страна. Досега хартиените жълти и зелени предписания можеха да се извършват от аптеките единствено в региона, в която са издадени. С цел оптимално облекчение работата на лекарите и фармацевтите, методът на определяне и разпределяне на лекарствени артикули посредством жълти и зелени предписания е еднакъв с този при електронните бели предписания. 
С въвеждането на електронните жълти и зелени предписания отпада нуждата лекарите да вървят до районните здравни инспекции (РЗИ) за кочани с предписания, на които да издават предписания за лекарствени артикули, съдържащи наркотични субстанции.
Нова тв
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР