Лекарствената политика у нас е най-голямата язва на здравеопазването. Фармацевтичният

...
Лекарствената политика у нас е най-голямата язва на здравеопазването. Фармацевтичният
Коментари Харесай

Д-р Семерджиев: Лекарствената политика у нас е най-голямата язва на здравеопазването

„ Лекарствената политика у нас е най-голямата язва на опазването на здравето. Фармацевтичният лобизъм докара до там, че средствата за медикаменти – обществени и частни, са повече от тези за здравна помощ ”. Това декларира в изявление за „ 24 часа ” някогашния здравен министър доктор Илко Семерджиев, разяснявайки проблемите на здравната система у нас. Той добавя, че има формула и тя гласи, че средствата за медикаменти не трябва да надвишават 25% от средствата за здравна помощ, а страните с положително ръководство съумяват да ги смъкват двойно.

Според него броят на лечебните заведения в България е излишно огромен. „ На никого не са нужни – по този индикатор сме на печалното първо място в Европа. През 2001 година вкарах в договорни връзки с НЗОК единствено 149 държавни и общински лечебни заведения, само че през 2002 година Национална движение „Симеон Втори" направи две законови промени – анулира приватизацията на лечебните заведения и регламентира, че НЗОК наложително подписва контракт с всяка записана болница ”, аргументира се доктор Семерджиев.

Като повсеместен проблем той показва ниското равнище на разноските за опазване на здравето в България, едно от най-ниските в Европа. Друга неприятна страна е и фактът, че системата се поддава на лобизъм заради одържавяването ѝ, което подтиква всевъзможни заинтригувани лица да я изтърбушват посредством законови ремонти, добавя доктор Семерджиев.

В изявлението той още декларира, че не е оптимист за промяната в опазването на здравето. „ Липсата на работещ парламент и пълномандатно държавно управление ни слагат в неспособност да се оправяме с провокациите на времето и по тази причина сме в непрекъснати рецесии ”, споделя той. Според него различен проблем е непрекъснатото нахлуване в полето на политиката и ръководството на неподготвени хора, които нанасят повече вреди, в сравнение с изгоди.

Д-р Семерджиев вижда излаз от проблемите в опазването на здравето по този начин: „ Винаги съм казвал, че страната би трябвало да резервира своята роля в публичното опазване на здравето и да остави лечебното опазване на здравето в класическия недържавен здравноосигурителен бранш. Ако това предписание се съблюдава, детайлите могат бързо да бъдат наместени по доста по-добър метод ”.

Цялото изявление можете да прочете на уеб страницата на в. „ 24 часа ” .
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР