Лекарствата за лечение на киселинен рефлукс и лошо храносмилане могат

...
Лекарствата за лечение на киселинен рефлукс и лошо храносмилане могат
Коментари Харесай

Дългосрочната употреба на лекарства за киселинен рефлукс може да увеличи риска от деменция с 33%

Лекарствата за лекуване на киселинен рефлукс и неприятно храносмилане могат да доведат до деменция, демонстрира ново изследване, оповестено в изданието Neurology.

Деменцията не е заболяване, а положение, което може да бъде породено от разнообразни болести. Най-често, то е в следствие от мозъчно заболяване, което е довело до загуба на нервни кафези. То е съпроводено със загуба на паметта и когнитивен спад.

Изследването открива, че пациентите, които одобряват избрани медикаменти за киселинен рефлукс с рецепта в продължение на няколко години, са изложени на по-висок риск от деменция спрямо хората, които не одобряват подобен тип лекарства.

" Инхибиторите на протонната помпа (PPI) нормално са предопределени за краткосрочно лекуване на  стомашно-чревни болести. Въпреки това, някои хора остават на този тип лекуване за дълги интервали от време, макар че нямат сложена диагноза за стомашно-чревно заболяване ”, съобщи доктор Памела Лутси, която е съавтор на проучването и професор в отдела по епидемиология и публично здраве в Университета на Минесота, съобщи БТВ.

Инхибиторите на протонната помпа (PPI) са клас медикаменти, които понижават количеството киселина, секретирана от стомаха.

Според доктор Брукс Кеш, който е шеф на отдела по гастроентерология, хепатология и хранене в Медицинското учебно заведение Макгавърн към Центъра за здравни науки на Тексаския университет в Хюстън, инхибиторите най-често се употребяват за лекуване на положения като: язвена болест, гастроезофагеална рефлуксна болест, стомашни язви, ерозивен езофагит.

Тези медикаменти се оферират без рецепта и се употребяват от милиони хора, в това число и от тези, които страдат от киселини.

Лекарствата срещу киселини без рецепта е предопределено да се употребява не повече от две седмици. Въпреки това, някои медикаменти срещу киселини с рецепта се одобряват до 12 седмици.

Дългосрочната приложимост на медикаменти за киселинен рефлукс може да усили риска от деменция с 33%.

Данните на изследването демонстрират, че са изследвани 5712 души на междинна възраст 75 години. В началото на проучването те не са имали деменция. 1490 от тях да приемали медикаменти за киселини. Установено е, че за приблизително 5,5 години банкет на медикаменти 415 души или 11,7% от участниците са развили деменция.

Изследователите са стигнали до извода, че участниците, които са приемали медикаменти в продължение на повече от 4,4 години, са с 33% по-склонни да развият деменция, в сравнение с тези, които въобще не са приемали медикаментите.

Защо медикаментите за киселинен рефлукс могат да усилят риска от деменция?

Експертите споделят, че са нужни повече изследвания, с цел да се разбере евентуалната връзка сред дълготрайната приложимост на медикаменти за киселини и риска от деменция. Едно евентуално пояснение за тази връзка е, че продължителната им приложимост на може да способства за недостиг на витамин B12, което от своя страна може да бъде обвързвано с когнитивен спад.

Друго пояснение за тази евентуална връзка е, че постоянната приложимост на тези медикаменти може да докара до промени в метода, по който тялото създава и метаболизира амилоида в мозъка, което води до повишение на равнищата на бета-амилоид.

Освен това използването на медикаменти за киселини могат да доведат до промени в микробиома на червата, което може да повлияе на когнитивното здраве. Тези медикаменти могат също по този начин да провокират някакъв тип инфектиране в мозъка или даже резултати на оксидативен стрес.

Предишни изследвания демонстрират, че дълготрайната приложимост на лекарства против киселини може да бъде обвързвана с по-висок риск от инсулт, костни фрактури и бъбречно заболяване.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР