Лекарства за над 30 хиляди лева, храни и стоки от

...
Лекарства за над 30 хиляди лева, храни и стоки от
Коментари Харесай

От специалните ни пратеници: Лекарства, храни и стоки от първа необходимост пристигнаха в Одеса

Лекарства за над 30 хиляди лв., храни и артикули от първа нужда подари фондация " Милосърдие и щедрост " в едно от селата с най-голямо българско етническо население в Украйна - Чушмелий.

Украинското село Чушмелий се намира в Болградския регион и е обитаемо най-вече с етнически българи. В тази част на Украйна ситуацията е по-спокойна и доста хора от Мариупол, Херсон, Николаев и Киев са намерили заслон точно тук. Марина се е избавила от ударите в Херсон дружно с 14-годишния си наследник.

" Русия ни окупира. В града няма артикули. Хуманитарна помощ няма по какъв начин да се достави. Тежко е там. А с децата е доста мъчно. Ние напуснахме града и това също беше доста мъчно ", споделя Марина от Херсон.

Ударите в Николаев също са принудили доста хора да търсят леговище и към този момент повече от месец са приютени от локалните.

" Много неприятни неща се случват в Николаев. Ударите започнаха в 9 часа. Имаше доста ранени. Моите родители са лекари и помагах в болничното заведение. Беше ужасно ", добави Олег от Николаев.

" Моята вяра е, че скоро ще се върнем. Смятах след Великден, в този момент мисля след 10 май. Мисля, че до 9 май ще завърши всичко, несъмнено, в наша изгода ", прибавя Галина от Николаев.

Всички са признателни на дарените от фондация " Милосърдие и щедрост " храни и артикули от първа нужда.

" Това е феноменалното на българите, че постоянно и на всички места можем да си помогнем. Хора, които са потърпевши от войната директно са пристигнали тук и са признати от българите в това село. И ние за това пропътувахме тези километри, с цел да им помогнем, да им оставим храна за десетина дни и по този начин да облекчим обстановката ", съобщи Даниел Капсъзов, изпълнителен шеф на Фондация " Милосърдие и щедрост ".

Фондацията подарява на здравния център в селото и доста медикаменти, които сега са дефицитни в Украйна.

" Те ще ни бъдат доста от помощ. Има доста медикаменти за намаление на температурата, За високо кръвно налягане има, болкоуспокояващи, капки за нос и витамини и за деца, което е значимо в тази комплицирана обстановка ", сподели още доктор Елена Куртева, основен доктор в амбулаторията по фамилна медицина в селото.

Хората в Чушмелий споделят, че домовете им са отворени за всеки в потребност и благодарят за даренията от България.

Вижте още в директното включване на нашите специфични пратеници Иво Никодимов и оператора Димитър Славов, които пътуваха с филантропичния ескорт до Одеса.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР