Лекарски е една от най-олимпийските фамилии в България. Генерал Крум

...
Лекарски е една от най-олимпийските фамилии в България. Генерал Крум
Коментари Харесай

Фамилия Лекарски и следата, която оставят в олимпийското движение в България

Лекарски е една от най-олимпийските семейства в България. Генерал Крум Лекарски е най-титулованият български жокей. След като в две следващи години - 1929 и 1930 печели влиятелния интернационален шампионат в Аахен, немският публицист Густав Рау написа за него “Ротмистър Лекарски е най-големият играч в Европа. Той е най-хубавият в света! ”.

С имената на Крум Лекарски и Владимир Стойчев се свързва възхода на конния спорт у нас през 20-те и 30-те години на 20 век. Двамата показват България на Олимпийските игри в Париж през 1924 година. Пътуват до френската столица 7 дни в конския вагон, с цел да се грижат за конете си.

Оценката в западната преса за представянето им е повече от ласкава, даже срещаме следния откъс: “По наше разбиране до появяването на тия двама българи не бе показано пред журито нищо по-добро. След появяването им също не видяхме по-добра продукция… ”, а българските жокеи си спомнят по какъв начин съдии са идвали да ги поздравяват.



Четири години по-късно на Олимпийските игри в Амстердам българският тим е един от водачите след първия ден на всестранната езда. След дъждовна нощ, обаче конят на Лекарски - Павел се подхлъзва и при рухването се стоварва върху ездача си. Въпреки болката в левия крайник, с цел да избегне дисквалификация, жокеят се връща самичък, без непозната помощ на седлото, и оказва помощ на тима си да приключи. По-късно в болничната стая Лекарски е посетен от група офицери, които застават за почит до леглото му и го поздравяват за проявеното мъжество от името на капитаните на всички участващи тимове.

Интересното е, че през 1928 година в олимпийския шампионат по фехтовка - в самостоятелната надпрева на сабя, взе участие неговият брат Асен Лекарски. Само година по-късно Крум Лекарски печели първата си купа в Аахен, става и балкански първенец.



Лекарски е с републикански убеждения, на два пъти е уволняван от армията преди 1944 година, интерниран е. Новата власт го създава в генерал-лейтенант, само че през 1951 година е задържан и изпратен за 3 години в лагера Белене, след което е оправдан. Спортната му кариера впечатлява с още две участия на олимпийски игри - 1956 и 1960, когато към този момент е на 62 години и прави най-хубавото си класиране - 16-о място в обездката.

С извънреден принос за българското олимпийско придвижване е брачната половинка на Крум Лекарски.

Надежда Лекарска е първата жена олимпийско аташе, член на две комисии към МОК и МОА. Виртуозен преводач, който борави с три непознати езика - френски, немски и британски. Надежда или както всички я назовават - Дита, е по бащина линия Алкалай, по майчина Хорн. Заможното еврейско семейство осигурава на щерка си впечатляващо за времето си обучение - Дойче шуле до 7 клас, колежа Буфемон във Франция и педагогичен институт в Англия. Животът на семейството по време на гоненията над евреи обаче по никакъв начин не е елементарен.



Лекарска е една от най-влиятелните дами в Международното олимпийско придвижване. По рекомендация на президента на МОК Ейвъри Бръндейдж отпътува за две години в Мексико, с цел да оказва помощ в организацията на Олимпийските игри. Носител е на олимпийски медал за приноса си към олимпизма. Тя оставя ярка диря с работата си в комисията по олимпийска стратегия към МОК.

До послдените си години е неизменима част от ръковоството на Националната олимпийска академия. На името на Надежда Лекарска се връчва годишна премия за принос в олимпийското обучение, нравственос и просвета.



/Откъс от предаването " Истории от Олимпийските игри " излъчено на 08.12.2023 година по Българска национална телевизия 1!/





Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР