Лекарка от Ковид отделение в Плевен разказа как се е

...
Лекарка от Ковид отделение в Плевен разказа как се е
Коментари Харесай

Лекарка от Ковид отделение в Плевен срази всички с това, което написа

Лекарка от Ковид поделение в Плевен описа по какъв начин се е трансформирала настройката й към ковид. В началото даже не го приемала насериозно, само че с течение на времето осъзнала какъв брой ужасно е всичко.

Ето какво написа доктор Весела Томова на стената си във Facebook:

ЕВОЛЮЦИЯ НА ВЪЗГЛЕДИТЕ МИ ЗА COVID-19
(март-декември 2020 г.):

1. Това е някакъв нов тип грип... Свински, птичи... в този момент и прилепски. Ще мине и ще замине...

2. Това не е елементарен грип!... По-често дава тежки затруднения и лишава животи. Но въпреки всичко е респираторна зараза... Маската, дистанцията и миенето на ръце са задоволителна преграда, която може да го спре.

3. Това несъмнено не е просто респираторна зараза! Засяга всичко: мозък, сърце, черен дроб, бъбреци, панкреас... Тежка ендотелна дисфункция, невровегетативна дисфункция, микро- и макротромбози, метаболитни нарушавания...



4. Болестта е рискова най-много за рисковите контингенти: възрастни и с хронични болести... При младите и здравите протича по-леко.

5. Има тежко изумени от всички възрасти, като се изключи най-малките... Никой не е застрахован! Разболяват се сътрудници, които съблюдават разпоредбите! С двустранни пневмонии, кислород-зависими... Цели фамилии! Страшно е!..

6. Протича съдбовно и при по-млади, преморбидно здрави... Не сортира!

7. Ако се приложи рано характерна антивирусна и биологична терапия, в комплект с антибиотици, кортикостероид, антикоагулант и прочие, изходът е добър...

8. Дори да се приложи цялата терапия от миналата точка, някои хора не могат да бъдат избавени...

9. Болестта не завършва с преодоляването на инфекцията... При немалка част от хората, претърпели острия интервал (дори и с нетежки признаци!), умората, безсилието, дефицитът на въздух, главоболието, миалгията/артралгията, нестабилният пулс и кръвно налягане не престават седмици и месеци... Неясно докога.

10. “На изхода на COVID-19-отделенията няма атеисти и няма антиваксъри...”
Д-р Весела Томова, д.м.

P.S. За тези, които не ме познават добре: доктор съм, експерт по вътрешни заболявания и кардиология, с над 30-годишна здравна процедура. На 1 ноември 2020 година поех лечебното управление на COVID-19-отделението в УМБАЛ „ Св. Марина “ – Плевен и в екип с сътрудниците от Реанимация, отпред с проф. Цветанова, го правех непрекъснато и непрестанно в продължение на 50 дни.

Спасихме доста хора… Най-възрастният пациент беше жена на 91 година, най-младият – момиченце на 8. Изведохме до сполучливо изписване редица тежки случаи. Но и загубихме скъпи хора…

Пандемията ни лиши родственици, сътрудници, приятели… Това радикално промени възгледите ми за тази болест! Вчера се имунизирах. Вярвам, че имунизацията е единственият ефикасен метод да спрем това зло. "

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР