Лекарите от УМБАЛ Бургас възстановиха зрението на 32-годишна жена с

...
Лекарите от УМБАЛ Бургас възстановиха зрението на 32-годишна жена с
Коментари Харесай

Бургаски лекари възстановиха зрението на млада жена с ``перде`` на окото |

Лекарите от УМБАЛ Бургас възвърнаха зрението на 32-годишна жена с катаракта. Случаят е забавен, тъй като катарактата – така наречен старческо перде е считано за заболяване най-вече на възрастните.

Развива се най-много след 65-годишна възраст, тъй като повода е естественото стареене на лещата на окото. Тя помътнява, зрението става като през перде, оттова идва и наименованието „ старческо перде “, изясни началникът на Очно поделение доктор Румен Мутавчиев. Макар и да има случаи, в които пердето се появява на по-млада възраст, това е по-скоро казус, безапелационен е той.

Младата пациентка е осведомена за методите, по които се отстранява пердето – оперативна намеса с ултразвук, при която естествената леща се раздробява и аспирира от окото, а на нейно място се слага изкуствена, която би трябвало да върне зрението. Чела е доста за типовете лещи, само че била объркана, защото не е могла да реши кой от всички импланти е най-подходящ за нея.

Д-р Мутавчиев предлага напълно нов вид – леща на американска компания с дълготраен международен опит. 

„ Вече знаехме за международния опит с тази леща, бяхме и на няколко научни срещи с показани резултати. Това е леща с продължен фокус, която разрешава пациентът да не носи очила след интервенцията. Много подобаваща е за водачи, за млади и работоспособни хора. За разлика от други импланти, тя може да се сложи единствено на едно око, до момента в който при другите би трябвало да се оперират и двете очи. Но при моята пациентка нямаше потребност, тъй като другото ѝ око не е повредено. Освен това, тя е водач “, аргументира избора доктор Мутавчиев. Той първи употребява лещата в Бургас, след премиерата й в България.

Манипулацията за унищожаване на перде спада към така наречен еднодневна хирургия. Тя се прави безкръвно, безшевно, с локална анестезия, като пациентът си е у дома още на същия ден. В последните 20 години методът към този вид интервенция претърпя гигантско научно развиване. Сега тя е строго индивидуализирана – хирургът наложително разпитва пациента какъв е методът му на живот и какво зрение желае да получи. Това се прави поради другите типове лещи – едни обезпечават положително зрение далеко, а за близо трябват очила, други са двуфокусни – подсигуряват положително зрение наоколо и далеко. Последното потомство леща е лещата с продължен фокус, която дава самостоятелност от очила на приблизително и далечно разстояние.

Очно поделение на УМБАЛ Бургас още веднъж работи след дълъг престой поради COVID-кризата, а описът с пациенти, чакащи за интервенции на перде, към този момент е цялостен.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР