Лекари постигнаха невъзможното - те успяха да разделят успешно 3-годишните

...
Лекари постигнаха невъзможното - те успяха да разделят успешно 3-годишните
Коментари Харесай

Сиамски близнаци, съединени в главата, бяха разделени успешно след 7 операции

Лекари реализираха невъзможното - те съумяха да разделят сполучливо 3-годишните бразилски близнаци Бернардо и Артур Лима, съединени в главата, благодарение на виртуалната действителност. 

Невероятната интервенция е осъществена в Рио де Жанейро (под управлението на болничното заведение " Грейт Ормънд Стрийт " в Лондон). Това е шестата сполучлива процедура по делене на сиамски близнаци, свързани в главата, и несъмнено една от най-сложните, осъществявани в миналото.

Това, което я прави толкоз тежка, е, че мозъците на мъничетата са били безусловно слети и са споделяли няколко основни кръвоносни съда. Други специалисти са отхвърляли опцията за хирургическа интервенция, защото рисковете са били прекомерно високи.

Това обаче не пречупва сегашните лекари. Те се приготвят месеци наред, като тестват различни хирургически техники в областта на виртуалната действителност и по-конкретно - в проекции на мъничетата, основани на компютърна томография и ядрено-магнитен резонанс.

Именно по този начин те съумяват да образуват работещ проект, който в края на краищата реализират в ремките на цели 7 интервенции (само последните две траят общо 33 часа). В медицинския героизъм пък са взели участие повече от 100 души медицински личен състав, управителен от неврогирурга Нур ул Оуасе Джелани от болничното заведение " Грейт Ормънд Стрийт " (и съосновател на благотворителната организация Gemini Untwined), както и от доктор Габриел Муфарей, началник на педиатричното поделение към института за мозъчни проучвания " Пауло Ниймайер ".

Д-р Джелани дефинира интервенцията като " нещо галактическо ". Той споделя, че за първи път хирурзи от разнообразни страни са носили слушалки и са оперирали дружно в една и съща " стая с виртуална действителност ".

Снимка: Geminin Untwined

" Това е просто прелестно. Наистина е отлично да видиш анатомията и да направиш интервенцията, преди да изложиш децата на какъвто и да било риск ", споделя доктор Джелани. 

Медикът споделя, че предходните несполучливи опити за делене на момчетата значат, че анатомията им е усложнена от белези и той е бил " в действителност обезпокоен " от рискованата процедура.

Д-р Джелани прибавя, че кръвното налягане и сърдечният темп на момчетата са били изключителни високи - нещо, което кардинално е обикновено при всички сраснали близнаци след разделянето. Четири дни по-късно обаче - когато мъничетата са се събрали и са докоснали ръцете си - тези стойности са се нормализирали.

че както при всички сраснали близнаци след разделянето,

Момчетата най-сетне могат да се заловен за ръчичка. <3 Снимка: Geminin Untwined

Близнаците се възвръщат добре в болничното заведение, само че преди да бъдат изписани, им следва 6-месечна рехабилитация.

" Това е първата интервенция с сходно равнище на компликация, осъществявана в Латинска Америка ", добавя доктор Муфарей.

" Откакто родителите на момчетата напуснаха своя дом в щата Рорайма и дойдоха в Рио [де Жанейро], с цел да потърсят помощ - преди повече от 2 години и половина - те се трансфораха в неразделна част от нашето семейству тук в болничното заведение. Изключително радостни сме, че интервенцията мина добре и че нейният резултат ще промени живота на момчетата и тяхното семейство [към добро] ", споделя още той.

Източник: IFLScience  

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР