Лекари от Китай и Сингапур идентифицираха нов хенипавирус, който може

...
Лекари от Китай и Сингапур идентифицираха нов хенипавирус, който може
Коментари Харесай

Нов опасен вирус тръгва от Китай, кога да го очакваме

Лекари от Китай и Сингапур идентифицираха нов хенипавирус, който може да заразява хора и животни, съобщи ТАСС.

Китайският новинарски портал „ Пенпай “ оповестява, че новият тип е наименуван вирус Лание и се предава на хората от диви животни.

Според  учените в китайските провинции Шандун и Хенан са разпознати общо 35 инфектирани. Както означават откривателите, новият патоген е доста сходен на вируса Нипа (на снимката), само че до момента не са разпознати смъртни случаи или тежко заболяване.

Най-честите признаци са висока температура, уязвимост, кашлица, анорексия, мускулни болки, гадене, повръщане и главоболие. Учените не съумяват да открият връзки сред инфектираните, а също по този начин не разкриват случаи на заболяването измежду техните родственици и другари, което може да значи, че тя към момента не може да се предава от човек на човек.

Геномът на вируса Лание се състои от 18 402 нуклеотида. Той е сходен на останалите пет хенипавируса, известни на учените и е най-сходен с вируса Моджиан, открит за първи път в китайската провинция Юнан.

В дивата природа вирусът Лание най-често (27% от 262 изследвани животни) се открива при земеровки, семейство бозайници от разред насекомоядни. Антитела против него са открити при някои кучета и кози.

Досега е известно, че два типа хенипавируси заразяват хората - Нипаи и Хендра. Заболяването може да протече както в асимптоматична форма, по този начин и под формата на тежка респираторна зараза с съдбовен излаз. Смята се, че прилепите са натурален контейнер на тези два вируса в дивата природа.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР