Лекари от френска болница в Лион извършиха първата по рода

...
Лекари от френска болница в Лион извършиха първата по рода
Коментари Харесай

Присадиха рамене и ръце за първи път в света

Лекари от френска болница в Лион направиха първата по рода си трансплантация - на плещи и ръце.

Процедурата е траяла цели 15 часа, а пациентът е 48-годишен исландец, на име Феликс Гретарсон, чиито ръце са били ампутирани на 26-годишна възраст след токов удар.

За да бъде осъществена тази неповторима трансплантация, са били мобилизирани многочислени медицински експерти.

В момента положението на мъжа е устойчиво, оповестиха от болничното заведение. Лекарите обаче към момента не са сигурни каква част от подвижността на Феликс ще бъде възвърната. 

" Давайки мъничко на човек, който си няма нищо - това към този момент е доста ", съобщи водещият хирург Арам Газариан в петък.

" Ако успее да възвърне опцията да свива интензивно своя лакът, това безусловно ще промени живота му ", добавя медикът.

На 12-ти януари 1998-а електротехникът Гретарсон работи върху жица с високо напрежение, когато 11 000 волта изгарят ръцете му и го хвърлят на замръзналата земя. Той претърпява голям брой фрактури и вътрешни пострадвания, изпада в 3-месечна кома, в границите на която хирурзи ампутират и двете му ръце. Подложен е и на няколко други интервенции, в това число трансплантация на черния дроб.

Когато живеещият в Лион Жан-Мишел Дюбернар - доктор, специализирал в трансплантирането на ръце, посещава Рейкявик за конференция, Гретарсон го пита дали е допустимо да размени изгубените крака. Операцията бе неговата " най-голяма фантазия " - споделя дамата на Феликс Силва. Същевременно обаче тя добавя, че не е била в действителност нужна, защото на брачна половинка ѝ не му е липсвало безусловно нищо.

Минават няколко години, до момента в който се намерят подобаващите донори. Близо 50 души медицински личен състав се ангажират с процедурата и предварителните ѝ подготовки. Общо четири хирургически екипа са взели участие по време на интервенцията, с цел да се понижи времевия преход сред донора и реципиента.

Източник: The Guardian

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР