Лекар: Всеки пълнолетен човек трябва да следи кръвното си налягане

...
Лекар: Всеки пълнолетен човек трябва да следи кръвното си налягане
Коментари Харесай

Лекар: Всеки пълнолетен човек трябва да следи кръвното си налягане

Лекар: Всеки пълновръстен човек би трябвало да следи кръвното си налягане Всеки човек, навършил 18 години , би трябвало да отиде на обзор, на който да му бъде измерено кръвното налягане . За страдание, заседналият метод на живот в България и нездравословните привички придвижват хипертонията към все по-млада възраст. Това изясни в Световния ден на сърцето един от най-хубавите кардиохирурзи у нас доктор Асен Келчев, който завежда Отделение по кардиохирургия в болница „ Аджибадем Сити Клиник ”.

 
Като образец за здравната просвета на българина доктор Келчев описа за 75-годишен пациент , който тази седмица му задал въпроса какво значи кръвно налягане . " Българският пациент, както всеки един българин, е нещо извънредно изключително, имайки поради, че през последните известно количество години не се обърна съществено внимание върху построяването на така наречен здравна просвета . Тя се базира на постоянната годишна връзка сред пациент и доктор. При тази връзка в течение на времето се построява доверие на пациента към системата на опазване на здравето в съответната страна ", уточни доктор Келчев.
 
По думите му е значимо да се хване болестта преди пациентът да е усетил, че го има : " Понякога той усеща, че го има, когато е много късно, като да вземем за пример при миокардния инфаркт - внезапна болежка, продължаваща повече от половин час ". Важно в този случай е " навременното повикване на Бърза помощ или стигане до най-близкото лечебно заведение, слагане на стенд и пациентът не губи съвсем никаква част от сърцето си, то продължава да действа както би трябвало ", изясни кардиохирургът.

 
Статистика сочи, че всеки трети човек у нас на възраст към 18 години е с високо кръвно налягане. А преди миокардния инфаркт е артериалната хипертония. " Всеки човек, навършил 18 години, би трябвало да върви на обзор, на който да бъде измерено артериалното му налягане. Ако то е оптимално, т.е. под 120 на 80 мм живак, пациентът може да се яви на доктор след пет години. След 50 години се предлага годишно следене на кръвното налягане предвид на това, че развиване на хипертония на тази възраст доста бързо се акселерира ", предложи доктор Асен Келчев .
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР