Легнали на земята в поза Шавасана - изглежда като края

...
Легнали на земята в поза Шавасана - изглежда като края
Коментари Харесай

Защо е толкова трудно да се отпуснем? Йога със Стела Колева


Легнали на земята в поза Шавасана - наподобява като края на йога практиката, само че в реалност тя е осъзната поза, която има за цел да отпусне съзнанието изцяло. В Шавасана, позната също като поза на мъртвеца, се лежи на земята по тил със затворени очи. Няма съответно време, в което да се седи в позата, само че е признато, че тя има резултат, в случай че продължителността е от 10 до 20 минути.

Ползите от асаната са многочислени: като унищожаване на депресивни положения , високо кръвно, главоболие, отмалялост, бодърствуване. Шавасана успокоява нервната система и отпуска най-често напрегнатите мускулите, сковаността в раменете, челюстта и очите.

Тази семпла асана е по-трудна в сравнение с наподобява, тъй като се работи върху разпределяне на съзнанието. Всякакви мисли минават през главата на човек по време на осъществяването й. За начинаещи е извънредно мъчно да се освободят от мислите си, та даже считат позата за безцелна. Често се питат какъв брой време ще би трябвало да седят в нея, кои сметки би трябвало да платят или какво ще подготвят за вечеря, от време на време се питат дали не би трябвало да изоставен работата си.

Всички мисли демонстрират съпротивлението на съзнанието да премине в дълбока релаксация, само че с постоянна процедура и самообладание, релаксацията на мозъка е допустима.

Свързани публикации.. Коя йога поза да практикувате за стягане на корема? Йога със Стела Колева 0 3 мита за йогата. Йога със Стела Колева 0 5 ефикасни йога пози против тревога и стрес. Йога със Стела Колева 0

Ето и няколко съвета за осъществяване на Шавасана:

Легнете комфортно по тил като разпределите еднообразно тежестта на тялото от ляво и от дясно. Бъдете сигурни, че в тази поза ви е удобно и може да останете дълго време. Колкото ви е по-удобно, толкоз по-бързо ще се отпуснете. Можете да сложите нещо на очите, в случай че ви пречи светлината и да се завиете с леко одеало. Издишайте доста постепенно целия въздух, с цел да отпуснете нервната система. Започнете въображаемо да преминавате през частите на тялото, все едно ги “сканирате”. Чувствайте по какъв начин краката натежават и се отпускат. Имайте чувството, че не можете да повдигнете краката от земята. Направете същото с ръцете, като ги оставите тежки на земята с длани, сочещи нагоре. Отпуснете гръбначния дирек и главата. Дишането би трябвало да става все по-спокойно, само че без да се напрягате да го задържате. Коремът е провиснал. Насочете вниманието върху лицето и отпуснете скулите. Повдигнете вежди нагоре и още веднъж ги свалете надолу, с цел да отпуснете и челото. Отворете леко устата и отпуснете челюстта. Някои хора стискат непрекъснато зъби, даже и на сън. Това вътрешно напрежение може да се понижи и да изчезне с постоянна процедура на поза Шавасана.

Има дни, в които позата, е по-лесна и дни, в които няма да може да се отпуснете изцяло. Това не би трябвало да ви отхвърля. В сложните дни, до момента в който изпълнявате позата, насочете мисълта върху вдишването и издишването. Не заспивайте! Поза Шавасана е асана за разпределяне, не за сън. Ако заспивате в тази поза постоянно, това може да е сигнал, че сте преуморени и тялото ви има потребност от отмора. Слушайте си тялото и интуицията.

Ако не успявате да извършите поза Шавасана сами в къщи, може да посетите клас по йога процедура, само че се уверете преди този момент дали има водена релаксация на края на заниманието.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР