Легенди за вградена невеста и милостта на турски султан се

...
Легенди за вградена невеста и милостта на турски султан се
Коментари Харесай

Вълшебните легенди за вековния Кадин мост

Легенди за вградена булка и милостта на турски султан се преплитат към историята на 550-годишния Кадин мост, намиращ се в село Невестино край град Кюстендил.

Името на моста идва от турската дума кадън, която значи жена. По тази причина мостът, под който тече река Струма, постоянно се назовава и Невестин мост.

Най-популярната легенда за моста е, че по средата на неговия градеж той почнал да се разрушава и майсторите не успявали да довършат основите, защото през нощта реката ги отнасяла.

Тогава било решено да се съблюдава остаряла традиция и мостът да се заздрави, като в неговите основи се вгради и тялото на млада булка. Майсторите решили, че първата, която донесе храна на брачна половинка си, ще бъде пожертвана.

На другия ден първата пристигнала Струма – брачната половинка на занаятчия Манол и тя била вградена в градежа, който е издържал към този момент повече от пет века.

Втората легенда за Кадин мост е, че той е подарък от султан Мурад, който бил впечатлен от дързостта на една преди малко омъжила се госпожица.

Когато султанът и неговата върволица минават през Невестино, на мястото нямало мост. Пристигайки в селото войската на султана се среща със сватбари, който щом разпознали турците, незабавно се разбягали.

Единствено невестата не се изплашила от срещата със султан Мурад и когато той се изправил пред нея, тя му се поклонила и го поздравила. Султанът ѝ споделил, че не е окачвал такава храброст от жена и наредил в памет на нейното дръзновение на мястото да бъде издигнат мост.

Въпреки красивите митове на Кадин мост може да се види плоча, която изяснява появяването му.

На нея написа: По високото предписание на Исак паша, един от най-великите везири и благородници, който прави добрини, с цел да получи от Създателя съответното отмъщение, заповяда да се построи този заветен мост за гратис минаване на пасажери.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР