Легенди на българските щанги се събраха просълзени, за да изпратят

...
Легенди на българските щанги се събраха просълзени, за да изпратят
Коментари Харесай

Родопите се простиха със своя юнак Величко Чолаков

Легенди на българските щанги се събраха просълзени, с цел да изпратят Величко Чолаков. Смолян се елементарни през днешния ден с щангиста първенец, който умря ненадейно на 35-годишна възраст след кардиологични проблеми.

Поклонението пред Величко Чолаков бе в Спортната зала в града, за която кметът Николай Мелемов предлага да носи името на тежкоатлета. Хиляди минаха през залата, с цел да се сбогуват с Величко.

Сред известните имена в спортните среди, които уважиха паметта на огромния Величко, бяха Веселин Маринов, Стефан Топуров, Пламен Аспарухов, Златан Ванeв, Кристияна Колева, Румяна Петкова, Йорданка Апостолова, Валентин Сяров и Недко Карамбиков от Смолян. Пламен Аспаруховq който беше треньор на националния тим по щанги по време на Олимпиадата в Атина.

Единственият треньор на Величко - Костадин Грозданов от Смолян, беше измежду най-неутешимите, както и спортистите от родопския град, които са и негови другари.

" Смолян загуби един огромен мъж, предан на спорта и фамилията си. У него нямаше завист, нямаше неприятно, беше най-хубавият човек, който познавам ", по този начин го разказа треньорката по щанги Кристияна Колева.

В Смолян през днешния ден е разгласен ден на печал в памет на Величко Чолаков. Исполинът с огромно положително сърце, първенецът, който гледаше с великодушна усмивка над дребните неща. Така го запомни Смолян. Спомените на другари, съидейници, съотборници и треньори повториха единомислещо една и съща фраза: " извънредно добър човек ".

Величко Чолаков е роден на 12 януари 1982 година в Смолян. Участва на олимпийските игри в Атина през 2004 година и печели бронзов орден в категория над 105 кг. Той е единственият български щангист с орден от Олимпиада в най-тежката категория. В същата категория става международен първенец във Ванкувър и европейски в Украйна. През януари 2006 година

Исполинът на Родопите притегли интереса на Арнолд Шварценегер, който го предложения да взе участие в шампионата „ Арнолд Класик “ в Съединени американски щати. Почетен жител на Смолян и община Неделино, женен с две деца. През октомври 2013 година Чолаков приключи кариерата си и се захвана незабавно с треньорска активност, а предходната година бе неговият бенефис.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР