Легендата разказва, че неназован арт-критик обвинил Пабло Пикасо, че може

...
Легендата разказва, че неназован арт-критик обвинил Пабло Пикасо, че може
Коментари Харесай

Пабло Пикасо: Цял живот ми бе нужен да се науча да рисувам като дете

Легендата споделя, че неназован арт-критик обвинил Пабло Пикасо, че може и да е популярен абстракционист, само че в действителност не може да рисува реалистични обекти. Пикасо научил за това и го поканил в едното си ателие в Париж. Когато критикът пристигнал, Пикасо му показал елементарна дъска с няколко забити пирона, където може да окачи палтото си. Критикът понечил да стори точно това..., само че палтото му паднало на пода. Опитал още веднъж и още веднъж. През това време Пикасо го следил с усмивка. Едва тогава критикът забелязал, че и дъската, и пироните в действителност са нарисувани и то толкоз свръхреалистично, че той даже не се поколебал дали са същински. Поклонил се на художника и си тръгнал, без да каже нищо.

Защо ви описваме тази история? Защото художникът, ваятел, актьор, ексцентрик и безапелационен талант Пабло Пикасо е роден на днешната дата, 25 октомври, през 1881 година.

Има толкоз доста именити истории към авангардния художник, че ни се коства неуместно да ви срещаме с биографията. Вместо това ще ви споделим някои забавни обстоятелства за великия Пабло.

" Когато бях дребен, майка ми споделяше: Ако станеш боец, ще стигнеш до военачалник. Ако станеш духовник, ще бъдеш папа. Аз желаех да бъда художник и станах Пикасо ", споделя художникът.

Пабло е първото дете на родителите си. Ражда се, без да проплаче, и в първия миг родителите му вземат решение, че не е жив. Чичо му духва цигарен пушек в лицето му и едвам тогава той заплаква.



Първата дума, която дребният Пабло Пикасо произнася, е " piz " (съкратено от " lapiz ", молив на испански). Да, един тип бъдещето му на създател е било предначертано.

" Всяко дете е създател. Проблемът е по какъв начин да се резервира подобен, като порасне ", споделя Пикасо. Малкият Пабло проявава интерес към рисуването от ранна възраст. Едва седемгодишен, татко му стартира да го образова да рисува фигури и маслена живопис. Руис е закостенял художник и преподавател, който счита, че вярното образование изисква прилежно прекопирване на класиците и изобразяване на човешкото тяло по гипсови отливки и живи модели. Синът му влага такова старание в рисуването, че занемарява учебната си работа. " На 12 години към този момент можех да рисувам като Рафаело, а ми бе необходим цялостен живот, с цел да се науча да рисувам като дете ", твърди Пикасо.

Когато се реалокира в Париж през 1900 година, Пикасо е толкоз зле финансово, че се постанова да гори вечер някои от картините си, с цел да се топли.

Пикасо е прочут с многото си любовници и буйни връзки. Когато Мари-Терез Уолтър и Дора Маар (две от най-важните връзки в живота на артиста) му споделят да избере сред тях, той им дава отговор сами да се схванат и двете безусловно се сбиват пред очите му. На тази преживелица Пикасо посвещава картината " Птици в клетка ".

Художникът е прочут със своите Син и Розов интервал. Синият интервал трае от 1901 до 1904 година. Той стартира със самоубийството на неговия другар Карлос. Характерното за него е преобладаващата синя гама. Той също по този начин е кондензиран с композиции на хора от народа, просяци и акробати. В него витае тематиката на гибелта, старостта, бедността, меланхолията и тъгата. За преходна картина сред синия и розовия интервал се счита " Момичето с топката ". Той стартира през 1905 и трае до 1907. Преобладават розовите и червени цветове. През тези години той рисува най-много пътуващи циркови актьори – комедианти, танцьорки и акробати. Макар че сюжетите са по-радостни и по-живи, съгласно експертите от платната лъха самотност и отчаяние.



В продължение на няколко десетилетия художникът се подстригва самичък, а ноктите на краката му реже някоя от любовниците му. Той усърдно резервира отрязаните коси и нокти, тъй като твърди, че се опасява някой да не му направи магия с тяхна помощ.

През 1907 година Пикасо поставя основите на кубизма (твърди се, че първото произведение в стила е " Госпожиците от Авиньон " ). Той стартира да обръща повече внимание на формите вместо на цветовете, като изключително внимание се отделя на геометричните фигури и блокове. По същото време прави голям брой колажи с хартия, кожа и други естествени материали.

През 2015 година на търг се продава картината на Пикасо " Алжирски дами " за...179.4 млн. $. По този метод Пикасо се трансформира в художника с най-скъпо продадената картина в историята.

Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР