Легендата разказва, че астрата е израсла от прашинка, паднала от

...
Легендата разказва, че астрата е израсла от прашинка, паднала от
Коментари Харесай

Богородичките | Цветята на звездните прашинки

Легендата споделя, че астрата е израсла от прашинка, паднала от звезда. И в случай че през нощта тихичко се притаиш в градината до тези разноцветни хубавици, може би ще чуеш по какъв начин те си шушукат, разговаряйки със своите сестри - звезди.

Когато Бог сътворил света, звездите на небето били разноцветни. А на земята расли единствено папрат, хвощ и треви. Цветя още нямало. Скучно било на земята. И ето един път, палавият вятър решил да открадне цветя от небето. Духнал през една нощ колкото сили имал и всички звезди от небето паднали върху земята. Там, където те били върху нощната пелена, останали единствено дупчици. И през тези дупчици през нощта проникнала дневната светлина. А на сутринта, когато слънцето изгряло, по цялата земя разцъфнали дребните звездички на цветята. 
Красивата легенда е родена в Европа, не без присъединяване на астрономите, въпреки че цветето е пристигнало при нас от Изток. Парижкият астроном Александър-Анри-Габриел Касини в младостта си изучавал науката за небесните тела, а останалата част от живота си посветил на ботаниката, занимавайки се със фамилията на сложноцветните. През 1826 година той отделил от фамилията на астрите /Asteraceae/ новия род Callistephus chinensis, което в превод от древногръцки значи " прелестен венец ". 

Едногодишните астри народът ни е нарекъл богородички, може би тъй като цъфтят най-обилно при започване на септември, когато се празнува Рождество Богородично и майките на дребни деца отиват в църквата за благослов с кичести букети от тези непретенциозни есенни цветя.

В Унгария те са знак на есента и името им значи есенна роза, а на гръцки астра е просто звезда. И в действителност със своите багри те оцветяват есента и основават празник за очите и душата.

Във Франция цветарите наричали астрата Царицата на маргаритките. И не са сбъркали, тъй като тя е от многочисленото семейство на сложноцветните.

Астрата е знак на обич и великолепие. Поетът Вирджил считал, че олтарите на боговете са украсени с астри. В Китай астрата значи хубост, обаяние, невзискателност, примирение и грациозност. За античните гърци тя била знак на любовта и те я посвещавали на Афродита. Затова астрата била постоянно срещан талисман.
Най-ценна на Изток считали астрата с лилаво-виолетови цветове. Столетия в Корея, Китай, Япония с корените, стъблата, листата и съцветията на астрата лекували бронхити, трахеити, туберкулоза, абцеси и гангрена на белите дробове, заболявания на бъбреците и черния дроб. Супена лъжица сухи или пресни листенца цвят добавяли в зеленчукови и плодови салати

Тибетската медицина предлага един от най-ефективните способи на лекуване на кръвоизливи след раждане със свежи или изсушени цветове от лилава астра. Заливали ги с вода и мед и давали на родилката да пие, когато стартират родилните болки, с цел да мине раждането елементарно и без затруднения. 

В Япония, когато един от съпрузите " охладнее ", добавяли в храната му листенца от виолетово-лилава астра, правели вино, питиета и запарвали чай.

В Корея нежните женски пръсти правели специфична напитка от виолетови астри, в която добавяли огнени цветове на латинка и стръкове пелин. Малка чашка от тази охладена напитка изпълвали нощта с деликатност, топлота и обич. Дори един букет от лилави и виолетови астри ще донесе в дома ви топлота и покой. 

Човекът Астра, роден от 12 до 22 септември наподобява на звезда в нощта, разсейва мрака със своя радостен и спокоен темперамент. Но това не е нехайно забавление, а изцяло осъзнато държание, по този начин, както единствено Астрите умеят да се държат. И по тази причина не е допустимо да не ги обичаш.

Споделено от margaritta.dir.bg
Изображения: elizabethblaylock.blogspot.com, pariswyattllansoart.wordpress.com

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР