Легендата на джаз музиката Маню Дибанго почина във Франция от

...
Легендата на джаз музиката Маню Дибанго почина във Франция от
Коментари Харесай

Камерунският музикант Маню Дибанго, повлиял на Майкъл Джексън, почина от COVID-19

Легендата на джаз музиката Маню Дибанго умря във Франция от ковид, причиняващ COVID-19, оповестиха мениджърите му, съобщи " Ройтерс ".

На 86 години роденият в Камерун Еманюел Нджоке Дибанго (известен като Маню) остави зад тила си кариера от над половин десетилетие, прочут най-много като саксофонист, само че свирил и на пиано, орган и вибрафон. " Свиря и на други принадлежности, само че гласът ми звучи най-добре посредством саксофона, " споделяше музикантът.

Пристига във Франция през 1949 година Свири в клубове в Реймс, където учи джаз и саксофон. С времето джазът му стартира да се добавя от фънк и западноафрикански ритми.

След това живее и работи в Брюксел, по-късно - в Париж. От Реймс до шлагера, с който пробива на интернационалната сцена и който въодушевява няколко генерации след него - Soul Makossa от 1972 година - минава две десетилетия.

Работи с други звезди като Фела Кути, нигериеца, сложил основите на афробийт музиката, само че и със идващите генерации музиканти като малийската афропоп звезда Салиф Кейта и родената в Бенин нигерийка Анджелик Киджо.



През 2009 година завежда дело против продуцентите на Майъл Джексън с изказванието, че са употребявали част от Soul Makossa за песента на Джексън Wanna Be Startin` Somethin`. Десет години по-късно сподели, че съгласно него песента към този момент може да се употребява от всички. " Веднъж стане ли стандарт, към този момент не принадлежи на композитора, а на индивида, който интерпретира. "



Всичко, което би трябвало да знаете за: Коронавирусът (968)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР