Легендата на българския футбол Андрей Желязков говори пред Тема Спорт

...
Легендата на българския футбол Андрей Желязков говори пред Тема Спорт
Коментари Харесай

Андрей Желязков: Очаквам най-накрая националният отбор да тръгне нагоре, Кръстаич е последователен

Легендата на българския футбол Андрей Желязков приказва пред " Тема Спорт " за националния тим и упованията за идните контроли с Кипър и Люксембург. Той се изрече доста ласкаво за селекционера Младен Кръстаич и предвижда, че скоро тимът още веднъж ще се класира на огромен конгрес.

Г-н Желязков, България ще изиграе две контроли с Кипър и Люксембург. Очаквате ли да продължи възходящата линия на показване?

Очаквам най-сетне националният тим да тръгне нагоре. Смениха се доста селекционери и футболисти. Веднъж се викаха млади, а различен път играехме с по-опитни. Постоянно имаше такива промени. Докато в този момент следя, че Младен Кръстаич е пореден. Това, което си е наумил, го прави. Не прави доста промени в описите си.

Може би в този момент изненадващата повиквателна е на Спас Делев, само че тя се постанова след травмите в тима. Надявам се най-сетне отборът да е попаднал на точния човек. Всички, които обичаме футбола, ще имаме изгода от това. Крайно време е да се класираме на огромен конгрес. Националите завоюваха, не ненадейно, само че доста сложен мач със Северна Македония, което се надявам да е дало самочувствие на младите играчи. Някой ще каже: " Да, не е мощен противник ". Но не е по никакъв начин елементарно да го победиш изключително като посетител. Това ме навежда на мисълта, че националният тим потегля нагоре. Предстоят контроли, които също са значими за самочувствието и увереността на футболистите. Това липсваше преди в по-голяма част от играчите.

Споменахте последователността на Кръстаич, само че той отнася доста рецензии, че не вика в отбора Ивайло Чочев. Какво е вашето мнение?

Това си е решение на селекционера. Всеки си има виждане за футбола. Предполагам, че има концепция с някой различен състезател, макар че Ивайло Чочев се показва доста добре през този сезон. Рано или късно считам, че и той ще попадне в националния тим и то ще бъде изцяло справедливо.

Как приемате и рецензията, която насочи Младен Кръстаич, че треньорите в клубните тимове не разчитат доста на български футболисти?

Явно вижда нещо, което не харесва. Това е неговата визия, с която досега демонстрира, че работи в вярната посока. Да, би трябвало да се дава повече късмет на българските футболисти, с цел да върви нагоре и националният тим.

Каква оценка бихте сложили досега на селекционера?

Както сме си говорили и преди, треньорите се правят оценка по резултатите. По нищо друго. Това е мерилото, Крайно време е, а и съгласно мен наближава, въпреки да е изненада за някои, че ще се класираме за огромен конгрес.

Виждате ли млади играчи, които да станат основата на мощен народен тим?

Да, притежаваме такива. Ще дам образец с Мартин Георгиев, който отиде в Барселона, както и Никола Илиев в Интер. Има и още такива момчета. Но би трябвало и самообладание към тях. Виждаме, че се постановат в тимовете си, въпреки и вторите отбори. Все отново не е елементарно да играеш и в дублиращите сформира на тези грандове. Рано или късно ще се трансфорат в съществени фигури. Двамата са със съществени качества. Полека-лека се оформя едно потомство, към което би трябвало и малко самообладание. Когато си колеблив, започваш първо да взимаш опитни, а след това половината част остарели и другата млади играчи, и непрекъснато се колебаеш. Мисля, че Младен Кръстаич в това отношение е съдбоносен и го демонстрира, откогато пое националния тим.

Как оценявате възможностите на България за Евро 2024, откакто се паднахме в група със Сърбия, Унгария, Черна гора и Литва?

Сърбия е към момента водеща мощ на Балканите. Някой несъмнено ще ме вземе за вманиачен, само че за какво да не сме вторият тим в крайното класиране и да отидем на европейското. Да, Унгария сподели доста положително лице в Лигата на нациите, само че и България полека-лека го прави. Вече загатнах тези от младите, които са най-известни в Европа, само че има и доста други. Ако се намерят още най-малко трима-четирима, ще се сътвори положително ядро. Тези момчета би трябвало да се научат на ред, дисциплинираност и професионално отношение към играта. Защото не може единствено да притежаваш гений, нужен е и здрав труд.

През уикенда стартира международното състезание. Кой е вашият любимец?

Мога да посоча Испания, Нидерландия и Германия. Не знам какво тъкмо да чакам от този Мондиал в Катар, само че несъмнено ще е нещо по-различно. Футболът е доста напреднал и ще се получат забавни мачове с непредизвестен край. Не са изключени и изненади, като чакам те да дойдат от африканските тимове.
 Младен Кръстаич ще тества скица с трима бранители
Младен Кръстаич ще тества скица с трима бранители

Контролата е довечера от 20:00 часа
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР