Легендарният съветски певец Йосиф Кобзон почина на 81-годишна възраст. Кобзон,

...
Легендарният съветски певец Йосиф Кобзон почина на 81-годишна възраст. Кобзон,
Коментари Харесай

Ракът убил Йосиф Кобзон! Пял съм два пъти пред Сталин, твърдеше легендарният певец

Легендарният руски артист Йосиф Кобзон умря на 81-годишна възраст. Кобзон, който бе и народен представител във Федералния парламент, бе признат в тежко положение в съветска болница на 20 юли 2018 г, написа Пик. 

През 2005 година той бе диагностициран с онкологично заболяване, след което го оперираха и мина няколко курса химиотерапия.Певческата кариера на националния актьор на Съюз на съветските социалистически републики продължи малко повече от половин век. През 2012 година на 75-ия си рожден ден той съобщи, че стопира да пее, само че все пак продължи да излиза на сцената и да обикаля страната.Последните изяви на Кобзон разбуниха духовете в България. Два от трите му гастрола в България през 2014 година бяха по покана на политически партии, като в първия случай " Атака " бе измежду уредниците.Певецът е роден на 11 септември 1937 година в Украйна. Като възпитаник се увлича по бокса и е първенец на Украйна измежду юношите, само че музиката не му е безразлична. Казва, че е изпълнявал песни два пъти пред Йосиф Сталин. Прочува се през 60-те години, откакто негови осъществявания стартират да звучат по радиото. В репертоара си той имаше към 3000 песни. Най- известни от тях са " Смуглянка ", " А у нас во дворе ", " Старый клен ", " С чего начинается Родина ", " Мгновения ", " Темная ночь ". Става национален актьор на Съюз на съветските социалистически републики през 1987 година След 1989 година Кобзон се отдава на политическа активност. През 1990 година стана народен представител от Върховния съвет на Съветския съюз, а 7 години по-късно за пръв път влезе в Думата. От 2011 година бе и първи заместник-председател на комисията по просвета в Думата.През 2015 година прочутитя актьор влезе в лист със глобени от Евросъюза руснаци поради рецесията в Украйна.

През годините Кобзон съумява да съчетае политическите си връзки с бизнес и благосъстояние. Неофициално той е считан за доближен до съветския необут на мафията Вячеслав Иванков-Япончик, който през 2009 година беше погубен от снайперист. През 1982 година Япончик попада в пандиза поради търговия с опиати, само че излиза предварително през 1991 година, откакто за него се застъпват известни персони, измежду които и Кобзон. Певецът неведнъж е опровергавал да има връзки с проведената престъпност.  

За разлика от кариерата му, персоналният живот на Кобзон не е вървял толкоз безпрепятствено. Три надарени и необикновено харизматични дами са свързали ориста си с него. Първите две са певицата Вероника Круглова и актрисата Людмила Гурченко.За Круглова Кобзон се дами през 1965 година Вероника по това време е извънредно известна певица. Заради честите им турнета обаче те съвсем не се виждали и в действителност нямали фамилен живот. След две години двойката къса. Вероника Круглова се омъжва за различен прочут реализатор – Вадим Мулерман. След няколко години се реалокира да живее в Америка. През 1967 година Кобзон се дами повторно. И още веднъж – обратно на волята на майка си – за артистка и певица. Това е съветската икона Людмила Гурченко.Съпрузите живели дружно три години. По-късно Гурченко признава, че този брак е бил най-голямата неточност в живота и. Първоначално тя мислела, че ще може да промени мъжа до себе си, само че не станало по този начин. Семейният им живот минал в кавги и разумно завършил бързо, а двамата се разделили като врагове. Кобзон също не можел да си спомни приятни моменти от брака си с Гурченко. След развода те не общували четиридесет години, като внимавали да не се срещат на всемирски събития и естрадни участия.С течение на времето Кобзон почнал да мечтае за крепко семейство и жена, която да му роди няколко деца. Искал да живее в домакински уют и да яде апетитен борш. Такава жена срещнал при започване на 70-те години на предишния век. Красавицата се казвала Нели и била 13 години по-млада от него. Тя била непретенциозно момиче от положително еврейско семейство, интелигентна и скучна. И най – значимото – не мечтаела за шоубизнеса, макар че имала нужните качества. Тя незабавно се харесала и на майката на актьора. Нели Кобзон ражда на мъжа си две чудесни деца - наследник Андрю и щерка Наталия.Андрю първо потегля по стъпките на татко си и известно време се посвещава на музиката. После завърта бизнес с недвижими парцели. Дъщеря им Наталия става прес-секретар на известния фешън дизайнер Валентин Юдашкин. После се омъжва за австралийски юрист.Йосиф Кобзон поставя емблематичната си перука – негова запазена марка, още когато става на 35 години. Според майка му повода за ранното му оплешивяване е безапелационното отвращение на сина и да носи шапка в юношеска възраст. Дори и 40-градусовият мраз не можел да го накара да се облича топло, което и станало причина да загуби гъстата си рошава коса.

Цола Драгойчева избавила Кобзон от пневмония 

Споменът от родената в края на  XIX век партийна функционерка от висок сан Цола Драгойчева постоянно е живял в съзнанието на звездата на  руската сцена Йосиф Кобзон. При последното си идване в България той описа пред репортерите, че през 1961 година по време на едно от турнетата му той описа по какъв начин партийната ветеранка се е „ грижила за него като родна майка ”. Още в Москва Кобзон пипнал нечовечен грип и кацнал на софийската аерогара с температура над 39 градуса. Понеже бил гвоздеят в програмата на няколко концерта в най-големите български градове, руските уредници решили да не анулират гастрола на Йосиф. Концертите били свързани с значими политически събития за България и Съюз на съветските социалистически републики и нищо не можело да се отсрочва. От наша страна хазаин на руските естрададжии бил Общонародният комитет за българо-съветска дружба с почетния си дълготраен ръководител Цола Драгойчева. Когато схванала за заболяването на звездата тя се разтичала за лекари, дори на бърза ръка го настанила в Правителствената болница.За малко време грипът на Кобзон се развил в бронхопневмония. На галаконцерта в София артистът излязъл с температура и изпял си трите заключителни песни - нещо приблизително сред балади и маршове и бързо бил закаран още веднъж в болничната стая. През това време Драгойчева му изпратила няколко кг портокали и лимони.

На другия ден обаче следвал нов концерт – този път в Пловдив. Кобзон не давал никакви признаци на усъвършенстване – пневмонията се развивала бързо, наложило се даже да му бият няколко силни инжекции с антибиотик. Три часа преди концерта „ чайката ” на членката на Политбюро на Централен комитет на Българска комунистическа партия Цола Драгойчева с гневна скорост тръгнала към Пловдив. Кобзон отново с температура изпял под тепететата своите песни и отново бил откаран с лимузината в болничното заведение. На четвъртия ден от гостуването Кобзон почнал да се оправя – температурата му спаднала, дишането се подобрило…Оставал единствено още един концерт – в Бургас, само че уредниците решили да не претрупват артиста с още едно негово рисково присъединяване. „ Това бяха най-тежките концерти в живота ми ”, описа пред публицисти артистът и добави с усмивка: „ Ако не беше се погрижила за мен самата Цола Нинчевна (руски вид на бащиното име на Драгойчева – б.р.),можеше даже да ритна топа в София

през 1961 година… ”.    

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР