Легендарният руски диригент Владимир Федосеев (1932) – главен диригент на

...
Легендарният руски диригент Владимир Федосеев (1932) – главен диригент на
Коментари Харесай

Легендарен руски диригент дирижа днес Софийската филхармония

Легендарният съветски диригент Владимир Федосеев (1932) – основен диригент на Болшой симфоничен оркестър, ще дирижира довечера (7 октомври) Софийската филхармония.

В програмата ще прозвучат три фрагмента из опус “Евгений Онегин ” на Пьотър Илич Чайковски, “Пътепис ” за пиано и оркестър на Алексей Шор и Симфония №6 “Патетична ” в си минор, оп.74 на Пьотър Илич Чайковски.

 Солист ще е виртуозната пианистка Александра Масалева.

Владимир Федосеев е измежду диригентите със международно въздействие. Репертоарът му включва творби от разнообразни столетия – от ранна музика до творби на модерни композитори.

Федосеев е първият гост-диригент на Филхармоничния оркестър на Токио, гост-диригент е на Баварския радиосимфоничен оркестър в Мюнхен, на Филхармоничния оркестър на Радио Франс в Париж, на оркестрите в Щутгарт, Есен, Кливланд и Питсбърг. Между 1997 година и 2006 година е бил основен диригент на Виенския симфоничен оркестър и с него има триумфални турнета в Централна Европа, Япония, Китай и Филипините.

Към момента за концерта през днешния ден към момента могат да се закупят билети на междинна цена от 60 лв.. До 19.00 часа довечера може да си осигурите и билети за онлайн излъчването на концерта, което ще може да се гледа до 24 часа на 7 октомври. При комплицираната пандемична конюнктура обезпечаването на диригент от ранга на Владимир Федосеев е същинско достижение от страна на Софийската филхармония.

Междувременно през вчерашния ден стана ясно, че се удължава срокът, до който са обезпечени и обезпечени заплатите и осигуровките на чиновниците, работещи в държавните културни институти в региона на театралните изкуства, и до който се подсигурява дотацията за активност. Срокът се удължава до 30 март 2022 година. Досегашният период изтичаше на 31 октомври тази година.

От 1 ноември 2021 година ще продължи да се ползва механизмът за финансиране на държавните културни институти в региона на театралните изкуства за погашение на дотация по спомагателен съставен елемент за лимитирана активност, както и дотация за активност по реда на член 23а, ал.1, т. 1 от Закона за протекция и развиване на културата за осъществяване на доходи от билети от съответния държавен културен институт.

В него е записано, че министърът на културата утвърждава методика (формули) за систематизиране на средствата по алинея 1, т. 1. - т.е. средства за реализиране на действия в региона на театралните изкуства.

При една от досегашните формули (записана в Закона за протекция и развиване на културата) е в действие правилото, че при осъществяване на спектакли и концерти в театрални пространства, в това число и отвън личните зали на института, се субсидират доходи от билети до броя на местата на зрителната зала на съответния институт, за която е основан продуктът.

Решението за удължаването на периода бе признато през вчерашния ден (6 октомври) на съвещание на Министерския съвет, който одобри Проект на разпореждане за изменение на Постановление № 31 на Министерския съвет от 2016 година за одобряване на единни раз­ходни стандарти за финансиране на държавните културни инс­титути, осъществяващи действия в региона на театралните из­куства.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР