Легендарният български плувец Петър Стойчев излезе с отворено писмо до

...
Легендарният български плувец Петър Стойчев излезе с отворено писмо до
Коментари Харесай

Петър Стойчев с остра реакция към федерацията по плуване

Легендарният български плувец Петър Стойчев излезе с отворено писмо до медиите, в което сигнализира за готвена операция и смяна в устава на Българската федерация по плуване. Централата има планувано Общо заседание за 22 ноември (сряда).

Според Стойчев с предвижданите промени ще отпадне ограничаването на мандадите на ръководителя и генералния секретар. Световният и Европейски първенец в маратонското плуване в открити води счита, че няма нужда да се дава опция на който и да било да " векува " на управителна позиция във федерацията.

Стойчев се аргументира в писмото, за какво не се постанова незабавна смяна на Устава на БФПС и/или приемане на нов.
" 1. Няма незабавна потребност да се приема нов правилник на БФПС дни преди да бъде гласуван нов Закон за спорта. Удачно е това да стане едвам след приемането на закона, като новият правилник бъде съгласуван със следните нови моменти във импортирания от Министерски съвет в Народното събрание законопроект:
1.1. Със законопроекта се основава се опция спортният клуб да бъде регистриранаи като всевъзможен тип финансово комерсиално сдружение, която режисура не е съобразена с плана за Устав, признат от УС на БФПС (чл.20, ал.1).
1.2. Предвижда се условие спортните клубове да бъдат членове единствено на една спортна федерация, което не е отразено в плана за Устав на БФПС, като в същото време се основава обвързване клубовете да имат наети треньорски фрагменти като условие за вписването им в регистъра на спортните организации, което не е заложено в плана за Устав на БФПС (чл.21).
1.3. Няма съотнасяне на плана за Устав на БФПС с чл.31 и чл.32 от законопроекта, определящ правилата на активност и функционалностите на спортната федерация, които следва да намерят място и в Устава на съответната федерация, няма изтъкване на актовете, които БФПС може да приема в осъществяване на задължението са да управлява спорта плуване, както и реда за оповестението им.
1.4. Отсъства правилник по отношение на новата фигура по чл.81 от законопроекта - Посредник при договаряне за придобиване или трансфер на спортни права, във връзка с плануваното в т.3 на ал.1 - битие на указател на лицата, които реализират ходатайство при съответната спортна федерация.
1.5. Като цяло нов миг в законопроекта е, че в сходство с националното и интернационалното законодателство са регламентирани правилата на закона и ръководството на физическата интензивност, физическото образование, спорта и спортно-туристическата активност, а точно: правда, отбрана на публичния интерес, гласност и бистрота, пропорция, съгласуваност, отговорност и равни благоприятни условия, част от които правила отсъстват в плана за Устав.

2. член 31 в плана за правилник планува смяна, с която отпада ограничаването на броя на мандатите на Председателя на федерацията (2 следващи, според настоящата редакция на Устава). Към сегашния миг е провесен правосъдният спор във връзка с тълкуването на чл.65 от настоящия Устав на БФПС, като е подходящо да се изчака влизането в действие на правосъдно решение, което да уреди въпроса във връзка с държанието на настоящия Председател на БФПС и опцията той да е направил опит да заблуди делегатите на предходното изборно Оценка за съвместимост на БФПС, с цел да бъде определен за трети следващ мандат отпред на Федерацията. За информация - на първа инстанция е анулиран изборът му за трети следващ мандат. Основните причини всъщност на това искане са, че реализирането на обществените функционалности от страна на Председателя на Федерацията допуска съществуването на високи полезности, които да разрешат на лицето, заемащо тази функционалност, да надвиши персоналните ползи на обособените членове на Федерацията, като работи за общото богатство и развиването на спорта от страна на всички клубове и състезатели. Историята е посочила, че човешката персона след избран интервал от време престава да реализира тези по-високи полезности, а трайното практикуване на власт от едно лице нормално да има за последица постигането на отрицателни резултати. В исторически проект това е повода и за основаването на сходни правни механизми за времево ограничаване на предоставените за осъществяване обществени функционалности и пълномощия в опит да бъдат преодолени тези изначално присъщи на индивида трансформации.

3. Разпоредбата на чл.72, ал.2 от плана за Устав опонира на чл.25, ал.4 и ал.6 от ЗЮЛНЦ, на чл.148 от Административнопроцесуален кодекс по отношение на чл.19 от ЗФВС (действащ) и чл.21, ал.1 във вр. с з1, т.2 ДР на Административнопроцесуален кодекс, както и на Конституцията на Република България, която планува, че всеки акт, с който се накърняват права и законни ползи на нейни жители, предстои на правосъден надзор.

Уважаеми другари на плувните спортове, постоянно през моята кариера съм поставял ползите на България над персоналните. Участвал съм десетки пъти със здравословни проблеми на разнообразни надпревари, само че воден само от мисълта, че родината ми има късмет да победи или нейният представител да се качи на подиума за награждаване ме е карало да притискам зъби и да плавам до края.

Сега, обаче, обстановката е напълно друга. Не мога да мълча и да се върша на ни чул - ни видял. На път сме да станем очевидци на грандиозна машинация, която се прави избрани лица да имат интерес от това. Поради това, аз ще участвам в качеството си на пратеник и след това ще ви уведомя за всичко, което е станало на съвещанието. Нищо няма да премълча и всеки, който си разреши да застане на пътя на истината и правдата, ще бъде обявен от мен пред плувната общност.

Начинът още веднъж българското плуване да реализира спортни резултати не трябва да бъде в задкулисието на служители или хора, които гледат личните си ползи и в същото време криещи се зад пост или служба във БФПС.

Сигурен съм, че в името на България разсъдъкът и професионализмът ще вземат изрично златния орден на идното съвещание ", се споделя в отвореното писмо на Петър Стойчев.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР