Легендарната звезда на Народния театър – актрисата Жоржета Чакърова, навърши

...
Легендарната звезда на Народния театър – актрисата Жоржета Чакърова, навърши
Коментари Харесай

Шани се обясни в любов на майка си - легендата Жоржета Чакър...

Легендарната звезда на Народния спектакъл – актрисата Жоржета Чакърова, навърши 80. И беше маркирана в благ пост от щерка си Шани.



„ Жоржета през днешния ден на 80 години. Да е здрава и усмихната! Познават я мнозина като актриса и повествовател на приказки. Много одобрявам този неин портрет. Снимана е в гримьорната на Народния спектакъл, където изигра разнообразни функции през повече от 30 години.

Мога да описвам доста истории, само че се вълнувам дружно с нея и за нея през днешния ден. Обичам я! “, написа във Facebook щерка й, актрисата и тв водеща Александра Гюзелева-Шани.

Жоржета Чакърова е родена на 8 май 1941 година в Шумен. Завършва актьорско майсторство за трагичен спектакъл във ВИТИЗ „ Кръстьо Сарафов “ в класа на проф. Желчо Мандаджиев през 1964 година Още през 1961-62 година Чакърова се снима в първия си филм „ Хроника на възприятията “ на режисьора Любомир Шарланджиев, който й донася премията за най-хубава женска роля от второто издание на Фестивала на българското кино „ Златна роза “ във Варна (1962).

Носителка е и на огромни театрални оценки за превъплъщенията си на академичната сцена през годините: за ролята на Пилар от „ Почивка в Арко Ирис “ на Димитър Димов, за Нели от „ Унижените и оскърбените “ по Достоевски и други

Много пораснали деца си спомнят към момента актрисата, която пееше песничката „ Продавач на вяра “ по текст на Джани Родари в „ Сънчо “ преди десетилетия: „ Ако можех да имам едно магазинче със две полички, бих продавал… познайте какво? – Надежда. Надежда за всички “.

Тя взе участие с артиста Климент Денчев в тв поредност „ Магазинчето на приказките “, предавана в предаването „ Лека нощ, деца “, както и в доста други детски тв излъчвания.

В момента Жоржета Чакърова е в афиша на Народния спектакъл с ролята си в пиесата „ Каквото, такова “ от Недялко Йорданов, която обаче се играе рядко, откогато избухна пандемията от ковид, тъй като актьорският състав е оживен и все от възрастни звезди.

Чакърова е брачна половинка на Стефан Харитонов – режисьор на документални филми и създател на камерния отбор „ Йоан Кукузел “, написа " Монитор "
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР