Легендарната съветска гаубица М-30 е същото оръжие на Победата, както

...
Легендарната съветска гаубица М-30 е същото оръжие на Победата, както
Коментари Харесай

80 години на служба: Легендарната съветска гаубица М-30 отбеляза юбилей

Легендарната руска гаубица М-30 е същото оръжие на Победата, както и танкът Т-34, щурмовият аероплан Ил-2 и реактивната установка БМ-13.

Според локалните и задгранични историци този инструмент се смята за един от най-съвършените от тези, създадени по време на Втората международна война, написа "Поглед инфо ".

Наскоро “Тридесетицата” означи своята годишнина: на 29 септември 1939 година тя е призната от Червената войска под името “122 мм гаубица от модел 1938 г.”

Работата по нейното основаване е ръководена от блестящия конструктор на родната артилерия Фьодор Петров.

Гаубицата взе участие във всички решителни борби на Великата Отечествена война и се появи в най-хубавата светлина, печелейки същинска обич и почитание от бойците.

М-30 се употребява освен за заличаване на човешка мощ, разнообразни укрепления, само че и за битка с бронирани машини, в това число против тежки танкове.

Тя може да поразява цели със снаряди с тегло над 21 кг на разстояние над 11 000 метра. Скоростта на огъня доближава шест изстрела в минута.

Бойното тегло на оръдието е 2450 кг, като в екипажа са включени 8 души.

Трябва да се спомене, че вид на гаубицата е употребен инсталиран в самоходната артилерийска установка Су-122. Общо са създадени над 19 200 броя.

След 1945 година тази артилерийска легенда към момента е на работа на Съветската войска и други страни. Под наименованието Тип-54, тя е създавана в Китайската национална република, където също е употребена за основаването на лекото самоходно оръдие Тип-70.

В момента М-30 може да се види в репортажите от Сирия, като част от държавните сили, тези пушки оказват помощ за заличаване на терористите.

Превод: В.Сергеев
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР