Ледената покривка в Гренландия е загубила рекордно количество маса през

...
Ледената покривка в Гренландия е загубила рекордно количество маса през
Коментари Харесай

Ледената покривка в Гренландия бележи рекорден минимум

Ледената завивка в Гренландия е изгубила рекордно количество маса през предходната година, което може да накара учените да преразгледат своите най-песимистични сюжети, оповестява Българска телеграфна агенция.

Загубата на лед означи в Западна Гренландия известно закъснение през 2018-а, поради по-студените лета и по-обилните снеговалежи. Но през предходната година с нахлуването на по-топъл вятър на север от по-ниските ширини замръзналият остров загуби рекордно количество ледена завивка, откриха учени от немския институт "Алфред Вегенер ".

Проучването на глациолога Инго Засген пресметна загубата на лед в Гренландия през 2019-а на 532 гигатона. Това прави по към 66 тона лед на всеки гражданин от Земята. Наблюдаваното миналогодишно стесняване на ледената завивка е с 15 % по-голямо от върха, регистриран през 2012 година.

Топенето на ледовете в Гренландия е изключително притеснително, защото античното ледено покритие съдържа задоволително вода, с цел да повиши равнището на моретата с цели шест метра в случай че напълно се разтопи. Германското проучване откри, че топенето на гренландския лед става по-бързо от прогнозите, свързани с климатичното стопляне.

"Изглежда сме тръгнали по сюжета за ускорено повишаване на морските нива, посочи Иго Засген. Продължаващото размразяване на ледената завивка към този момент не се компенсира с интервали на значителни снеговалежи ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР