Ледената покривка на Гренландия се топи необратимо и учени се

...
Ледената покривка на Гренландия се топи необратимо и учени се
Коментари Харесай

Ледената покривка на Гренландия се топи необратимо

Ледената завивка на Гренландия се топи необратимо и учени се притесняват, че тя ще продължи да сe свива, даже и стоплянето на климата да бъде спряно още през днешния ден, заяви Българска телеграфна агенция.

"Ледниците в Гренландия са достигнали точка, от която няма връщане и снеговалежът не може повече да компенсира разтопения лед, който изтича от тях в океана " - пишат създателите на проучването от университета на Охайо в сп. "Нейчър Къмюникейшънс ".

Ако през 80-те и 90-те години на предишния век от ледената завивка са се топели годишно към 450 гигатона лед, които са обезщетени от снеговалежа, от началото на този век загубите доближават до 500 гигатона лед. Това демонстрира разбор на данни за 40 години.

Други експерти обаче споделят, че е прибързано да се приказва за точка, от която няма връщане.

"Не знаем по какъв начин концентрацията на парникови газове ще се усили " - сподели Рут Мортрам, климатоложка от датския институт по метеорология.

"Резултатите, оповестени в "Нейчър ", демонстрират, че даже и парниковите газове да бъдат нормализирани на настоящето равнище, ледената завивка ще продължи да се топи, само че до момента в който още веднъж реализира равновесие с климата "- добави тя.

Според друго проучване на експерти от университета Линкълн във Англия, топенето на ледовете в Гренландия може да способства за повишаване на морското равнище с 10 до 12 см до 2100 г.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР